PRETRAGA

BAJDEN I BORELJ O DIJALOGU U UTORAK, UKOLIKO BUDE PROBLEMA

 • r.micanovic
 • 10/06/2021 16:13
 • Pregleda: 47
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/bajden_i_borelj_o_dijalogu_u_utorak_ukoliko_bude_problema/34347
 • BRISEL, 10.jun - Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se u utorak pre podne u Briselu, a "ako bude potrebe" šef diplomatije EU, Žosep Borelj, će se po podne na samitu EU SAD konsultovati sa predsednikom Bajdenom o ishodu razgovora Vučića i Kurtija, saznaje Tanjug u Briselu.

  U utorak 15. juna u Briselu se od 8.30 nastavlja dijalog Beogrda i Prištine sastankom na najvišem političkom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

  Sastanku posreduje šef diplomatije EU Đuzep Borelj koji će se kasnije istog dana u Briselu sastati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

  "U zavisnosti šta bude ishod razgovora Vučića i Kurtija, ako tu bude bilo nešto važno ili problematično Borelj će o tome obavestiti Bajdena u cilju iznalaženja zajedničkog pristupa EU i SAD", navode diplomatski izvori Tanjuga u Briselu.

  U Briselu su više puta nezvanično ukazivali na nepredvidivost kada je reč o pristupu Aljbina Kurtija dijalogu Beograda i Prištine.

  Sada napominju da se upravo zbog toga ne može predvideti ni rezulat sastanka u utorak niti eventualni sledeći koraci u procesu.

  Dodaje se da je administracija u Vašingtonu već upoznata preko specijalnog izalsnika Metjua Palmera sa poslednjim dešavanjima u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

  "Nije planirano, ali se ne može ni isključiti da u slučaju da se sagovornici ili jedan od sagovornika u dijalogu u utorak ne složi sa nastavkom procesa, to pitanje Borelj stavi pred Bajdena", kažu izvori Tanjuga.

  U EU naglašavaju da se deo obnovljene transatlanstke saradnje, o kojoj će biti reči na samitu EU-SAD u utorak, svakako odnosi na Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine.

  U nacrtu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena na samitu EU-SAD u utorak, a u koji je Tanjug imao uvid, navodi se zajedničko opredeljenje Brisela i Vašingtona za jačanjem angažmana na Zapadnom Balkanu uključujući i proces dijaloga Beograda i Prištine i podršku sprovođenju EU integracionih reformi u regionu.
  Izvor: Tanjug


  PULS NARODA