PRETRAGA

PETKOVIĆ: MALTRETIRANJE SRBA MORA DA PRESTANE

 • r.micanovic
 • 22/07/2021 19:31
 • Pregleda: 37
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/_petkovic:_maltretiranje_srba_mora_da_prestane/34922
 • GRAČANICA, 22.jul - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković susreo se danas u Gračanici sa osamdesetogodišnjim Srboljubom Veselinovićem iz Prizrena, koga je juče na administrativnom prelazu Jarinje uhapsila Kosovska policija.

  Veselinović je posle davanja izjave u sudu u Prizrenu, gde je priveden pod sumnjom da je krao električnu energiju, iako u ovom gradu ne živi skoro pet decenija, pušten uz reči da će u narednom periodu ovaj slučaj biti istražen do kraja.

  "Stavili su mi lisice kao da sam najveći zlikovac, govoreći da je takva procedura. U sudu su bili korektni, ali me je ipak uplašila rečenica kada mi je sudija rekla da je bolje da priznam krivicu, jer ću biti manje osuđen. Znam da nikada nisam napravio bilo kakvu stvar zbog koje bih bio uhapšen, ali i pored toga nisam se osećao dobro", rekao je Veselinović.

  Petković je naveo da je hapšenje Veselinovića još jedno svedočenje zloupotrebe prištinskog pravosuđa.

  "Na slučaju ovog čoveka koji ulazi u devetu deceniju mi vidimo da samo zato što ste Srbin možete stradati, možete biti uhapšen za stvari koje niste uradili i uglavnom se to radi tako što se naši interno raseljeni Srbi hapse po nekakvim tajnim optužnicama, drže u pritvoru po nekoliko meseci i na kraju puste", rekao je Petković.

  On je naglasio da prištinsko pravosuđe, na ovaj način, direktno saučestvuje sa vlastima u Prištini, da se Srbi i ostali raseljeni ne vraćaju na Kosovo.

  "Kada naši ljudi koji su proterani sa svojih vekovnih ognjišta vide kako prolazi Veselinović, Dragica Gašić, trinaestogodišnji Nikola Perić, Ranko Bacić... svima je jasno zbog čega je stopa povratka manja od dva odsto. Ovo mora da stane, zloupotreba institucija u Prištini radi napada na Srbe je zaista neprihvatljiva i zbog toga je i predsednik Aleksandar Vučić tokom sastanka u Briselu dao listu sa više od 80 incidenata koji su se desili na Kosovu, a gde su žrtve bili Srbi i njihova imovina", rekao je Petković.

  Direktor Kancelarije za KiM je spomenuo incidente koji su se poslednjih dana desili na Kosovu i upitao zašto je Aljbin Kurti odbio da potpiše predlog EU da se obe strane uzdrže od jednostranih akcija koje imaju potencijal da naprave problem u srpskim sredinama.

  "Zato se mi plašimo za bezbednost našeg naroda u srpskim sredinama i zato insistiramo na mirnom rešenju, jer imamo povećan broj incidenata i iživljavanje prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji", poručio je Petković.

  O teškom položaju Srba na Kosovu, govorio je i episkop Eparhije raško–prizrenske vladika Teodosije koji je istakao da život Srba na Kosovu nikada nije bio lak.

  "Potrebno je veliko trpljenje i velika vera i ljubav prema ovoj svetoj zemlji da bi mogli da podnesemo sve ono što nam se dešava. Slučaj Srboljuba Veselinovića pokazuje da su Srbi spremni i na to trpljenje i na žrtvu. Rekao bih da je to i cena vremena u kom živimo, ako hoćemo da živimo na ovim prostorima, da volimo naše KiM onda moramo i da tu žrtvu, a nadam se od Boga da će svakome dati po delima. Nagradiće i naše trpljenje, ali svakako će biti pravedni sudija i prema onima koji čine nedela", zaključio je vladika Teodosije.
  Izvor: Kosovo Online


  PULS NARODA