PRETRAGA

ZBOG POVEĆANIH TAKSA SKUPLJA SETVA

 • 07/12/2018 19:55
 • Pregleda: 695
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/zbog_povecanih_taksa_skuplja_setva/21441
 • RANILUG, 7.decembar – Zbog uredbe Vlade Kosova koja je ograničila uvoz srpske robe na Kosovo i Metohiju, cene poljoprivrednih sirovina rastu. Ratari su prinuđeni da plaćaju više za semensku robu i veštačko đubrivo.
  „Oni koji su seme obezbedili letos su dobro prošli, a oni poljoprivrednici, koje je zateklo uvođenje dodatnih taksa kosovske vlade od 100 odsto na uvoz sve robe iz Srbije, setvu plaćaju skuplje", kaže za Puls direktor Odeljenja  za poljoprivredu opštine Ranilug, Ivan Denčić.
  Kiša koja je pala prethodnih nekoliko dana omogućila je poljoprivrednicima da obave setvu ozimih žita, doduše ne u optimalnom roku, već sa zakašnjenjem od mesec dana.Vlage trenutno  ima dovoljno u zemljištu. Jedini problem koji se sada javlja su niske temperature u toku noći koje onemogućavaju žitarice da dobro klijaju. To će znatno uticati na prinose.
  Pšenica je u opštini Ranilug posejana na 700-750 hektara, a isto toliko ostavljeno je kukuruz. Inače, vremenski uslovi pogoduju za pripremu zemljišta za prolećnu setvu.
  Novinarka: Radica Micanović  
   


  Video


  PULS NARODA