PRETRAGA

ZATVARANJE BRISELA ZBOG KORONE KAO GLAVNI RAZLOG BLOKADE DIJALOGA

 • r.micanovic
 • 24/11/2020 14:08
 • Pregleda: 17
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/zatvaranje_brisela_zbog_korone_kao_glavni_razlog_blokade_dijaloga/31696
 • PRIŠTINA, 24.novembar - Kosovo i Srbija su zvanično uključeni u proces dijaloga za normalizaciju odnosa, uz posredovanje Evropske unije, ali je sastanak na nivou lidera, zakazan za kraj septembra, više puta odlagan pod izgovorom "pandemijske blokade", prenosi Reporteri.

  Ipak, kako navodi taj medij, pandemija koronavirusa nije sprečila sastanak šefova kosovske i srpske delegacije Skendera Hisenija i Petra Petkovića 29. oktobra u Briselu, gde su razgovarali o rešavanju finansijskih potraživanja i imovinskim pitanjima.

  I poruke koje stižu iz Briselu govore da dijalog nije blokiran.

  "Od nastavka u julu, dijalog se nastavlja i napreduje sastancima stručnjaka i na političkom nivou. Sledeći politički sastanak na visokom nivou biće sazvan u Briselu, čim to uslovi dozvole", rekao je jedan od portparola EU Peter Stano za Radio Slobodna Evropa.

  Iz kosovske vlade poručuju da su kašnjenja u dijalogu isključivo vezana za pandemiju.

  "Zbog drugog talasa pandemije kovid-19, Brisel je potpuno zatvoren za sastanke. Nema druge prepreke. Nastavljaju se pripreme za sastanke tehničkih grupa čim se stvore okolnosti", saopšteno je za RSE iz Kancelarije kosovskog premijera Avdulaha Hotija.

  Oni su istakli da trenutno ne postoji određeni datum za bilo koji sledeći sastanak.

  Kosovski premijer Avdualah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslednji put su se sastali u Briselu 7. septembra, gde je predsednik Srbije pokrenuo i pitanje Zajednice srpskih opština, tela za koje Srbija teži da ima izvršna ovlašćenja.

  Po povratku na Kosovo, Hoti je izjavio da pitanje ZSO neće biti vraćeno za pregovarački sto „pošto je to zatvoreno pitanje“, ali Srbija dijalog naziva besmislenim ako se o tome ne razgovara.

  Pandemija, samo kao izgovor?

  Politički analitičar Agon Maljići ocenjuje da razlog za odlaganje sastanaka u Briselu pod izgovorom pandemije ne odgovara istini.

  Prema njegovim rečima, kašnjenje je više odraz nedostatka sadržaja u dijalogu.

  "Prvo, Srbija po uobičajenom naporu odlaže i odlaže dijalog i trenutno se ne suočava sa značajnijim pritiskom. Drugo, Kosovo je u fazi političkog haosa i vlada nema težinu da ovaj proces pogura napred. Dijalog verovatno nije prekinut, ali je bez dinamike i čeka razjašnjenje situacije sa Vladom Kosova, da li ćemo imati rekonfiguraciju vlade, ili nove izbore", rekao je Maljići za Radio Slobodna Evropa.

  On smatra da, međutim, obe strane takođe čekaju početak rada nove američke administracije.

  "Mislim da svi čekaju nešto značajnije na proleće", zaključio je Maljići.
  Izvor: Kosovo Online/Reporteri.net

   


  PULS NARODA