PRETRAGA

ZAPUŠTENA POSTROJENJA FLOTACIJE RUDNIKA KIŠNICA I NOVO BRDO

 • 06/08/2016 18:48
 • Pregleda: 1610
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/zapustena_postrojenja_flotacije_rudnika_kisnica_i_novo_brdo_/10849
 • NOVO BRDO, 06. avgust - U rudniku Kišnica i Novo brdo sa flotacijom bio je upošljen veliki broj radnosposobnog stanovništva iz Gračanice i okolnih srpskih sela. Sa radničkom platom kućilo se, školovala deca, izdržavale porodice. U rudniku se svakog šestog avgusta obeležavao i dan rudara sve do 1999.godine kada su srpski radnici proterani, a rudnik prestao sa radom. Slava Filipović, bivši udarnik, 27 godina je radio u ovom rudniku.

  „ 3600 radnika je ovde radilo, 13 autobusa za jednu smenu je dolazilo, radilo se punim kapacitetom. Rudarski hleb je sa devet kora , ali sam ja zadovoljan , jer sam od tog rudnika hranio porodicu, napravio kuću“, naglašava Slava Filipović.

  Ovaj bivši rudar ističe da je bio udarnik i da je dnevno sa još dvojicom kolega vadio do 15 tona rude i da je ostvarivao 200% norme.

  „ Žao mi je što ovaj rudnik više ne radi , što je sve zapušteno“, kaže Slava.

  Na Dan rudara našoj ekipi i bivšem rudaru Slavi nije bio dozvoljen pristup ni blizu ulazne kapije. Iz daleka smo samo mogli da snimimo zapuštena postrojenja flotacije i ulaz u rudarsko okno jednog od potkopa rudnika Kišnica i Novo Brdo, nekada poznatog i profitabilnog nalazišta olovno-cinkane rude.Izvor: TV Most


  PULS NARODA