PRETRAGA

ZA KORIŠĆENJE STRANIH VOZILA KAZNA OD 200 EVRA I ZAPLENA AUTOMOBILA

 • 11/05/2016 12:39
 • Pregleda: 1803
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/za_koriscenje_stranih_vozila_kazna_od_200_evra_i_zaplena_automobila/9890
 • ŠILOVO, 11. maj – Gnjilanska policija otpočela je juče akciju „Tigar“ protiv lica koji nezakonito upravljaju vozilima sa stranim registrarskim tablicama. Naime, prema kosovskom Zakonu o bezbednosti u drumskom saobraćaju, nije dozvoljeno da vozilom sa stranim tablicama upravlja lokalni vozač, odnosno lice koje ima prebivalište na Kosovu, osim u slučaju ako je vlasnik vozila prisutan.
  „U poslednje vreme smo uočili povećanje broja vozila sa stranim tablicama na teritoriji Gnjilana i u susednim opštinama. Policija sumnja da su deo tih vozila dovezli građani koje rade u inostranstvu i ostavili ih na korišćenje članovima porodica.  S obzirom da takvi vozači nisu i pravi vlasnici, pokrenuli smo akciju koja će trajati od 10.do 20.maja, a u tom periodu ćemo izricati novčane kazne u visini od 200 evra  i zaplenjivati vozila sve dok ne dođu pravi vlasnici i preuzmu ih“, rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTV Puls portparol policije za region Gnjilana Ismet Hašani i dodao da se ta akcija, u skladu sa zakonom, odnosi i na vozila koja nose tablice zemalja u regionu: Srbije, Makedonije, Albanije itd.
   „Svaki građanin koji ima kosovsku vozačku dozvolu može da koristi u saobraćaju samo vozilo koje ima kosovske tablice, odnosno glasi na njegovo ime. Dakle, i vozač, i vozilo moraju da budu sa Kosova“, precizirao je Hašani i kao primer naveo da nije dozvoljeno da vozač koji je iz Gnjilana vozi auto sa bilo kojim stranim tablicama. 
  Na pitanje novinara Pulsa da li vozači sa kosovskim vozačkim dozvolama mogu da upravljaju službenim vozilima kompanija ili drugih pravnih lica registrovanih u Srbiji koja imaju srpske registracione oznake, portparol policije za region Gnjilana Ismet Hašanije je rekao da se zabrana odnosi i na njih, te da će i u takvim slučajevima policija izdavati mandatne kazne, uz zaplenu vozila. 
  Ova akcija se sprovodi samo na teritoriji u nadležnosti regionalne policije Gnjilana, a kako kažu u toj službi, posle 10 dana primene sagledaće se rezultati i iskustva i odlučiti kako će se ići dalje.
  Hašani je naveo i to da će u istoj akciji „Tigar“ biti kažnjavani i vozači koji upravljaju vozilima sa zatamljenim staklima, folijama  ili dekorativnim predmetima koji ugrožavaju bezbednost u saobraćaju.
   
   

   


  Video


  PULS NARODA