PRETRAGA

VUČIĆ GARANT BRISELSKIH DOGOVORA

 • r.micanovic
 • 06/03/2013 10:03
 • Pregleda: 557
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/vucic_garant_briselskih_dogovora__/797
 • BEOGRAD, 06.mart - Želji zvaničnog Berlina da se prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić aktivnije uključi u dijalog Beograda i Prištine, pridružila se i DS, piše Danas.
  Eventualni kosovski angažman lidera SNS, čije se državne aktivnosti već kreću od problema (ne)kontaminiranog mleka do borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, većina sagovornika Danasa vidi na diplomatskom planu i u "radu" na sprovođenju briselskih dogovora, posebno sa Srbima na KiM.
  Vučićev "kosovski nastup" analitičari očekuju u aprilu, u završnici dijaloga, ali ga malo ko vidi kao zamenu za premijera Ivicu Dačića na mestu prvog srpskog pregovarača u Briselu.
  Borislav Stefanović, šef poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije, objašnjava za Danas da Vučićevo uključivanje u kosovsku priču predlaže zato što je "očigledno da je prvi potpredsednik definitivno nosilac svih aktivnosti u Vladi, ali izbegava da se uključi u nešto što nije popularno".
  Stefanović kaže da Vučić, kao i svi ostali, treba da pomogne u nalaženju najboljeg rešenja, ali da je istovremeno želeo i da upozori da je "veoma štetno ako o svemu odlučuje jedan čovek i cela nacija čeka da on preko TV iznese svoj stav, što se ne pamti od Brozovog govora u Splitu".
  "Sa aspekta formacijske organizacije Vlade, Vučićevo uključenje u pregovore s Prištinom bilo bi neracionalno mešanje resora, jer se KiM bavi premijer. Ne mogu da komentarišem njegov autoritet i očekivanja Zapada, mada se zna da EU, SAD i Berlin vole samo one koji efikasno ispunjavaju njihove zadatke. Ovde nije problem ko, nego kakvu politiku sprovodi", izjavio je za Danas Slobodan Samardžić, šef poslaničkog kluba DSS.
   

  Izvor: DANAS


  PULS NARODA