PRETRAGA

VESELJI: REZOLUCIJA O DIJALOGU SA SRBIJOM OTVORENA ZA DORADU

 • 11/10/2018 16:15
 • Pregleda: 118
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/veselji:_rezolucija_o_dijalogu_sa_srbijom_otvorena_za_doradu/20636
 • PRIŠTINA, 11.oktobar - Na inicijativu predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija održan je sastanak s predstavnicima političkih partija s ciljem usaglašavanja stavova o rezoluciji o dijalogu Kosovo - Srbija.
  Sastanku nisu prisustvovale dve najveće opozicione partije Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje, ali jesu Socijaldemokratska partija i Alternativa.
  Veselji je nakon sastanka izjavio da Kosovo ne treba da dozvoli Srbiji da se pokaže snažnija, te da državni interesi moraju biti iznad partijskih.
  On je opoziciji poručio da teritorija Kosova nije partijska bitka i da evroatlantska budućnost zemlje mora biti iznad svega.
  "Istorijska greška je da usled naše razjedinjenosti, nepostizanjem koncenzusa, damo prostora Srbiji da sebe pokaže modernom i da pružimo mogućnost predsedniku Srbije Vučiću da govori u naše ime", rekao je Veselji.
  Veselji, koji lider Demokratske partije Kosova, naveo je da je današnji sastanak bio konstruktivan i da rezolucija koju su tokom vikenda predložile partije vladajuće koalicije ostaje otvorena za doradu.
  Takođe je kazao da su se svi prisutni složili da vlast i opozicija treba da imaju jedinstven stav u odnosu na Srbiju i da se kaže "ne" formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom koja bi imala izvršna ovlašćenja.
  Dardan Sejdu, šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije, istakao je da se koncenzus o dijalogu sa Srbijom postigne u Skupštini, jer nema logike pričati sa distance.
  "Samo tako, za istim stolom diskutujući o temama, možemo zajednički pronaći rešenja. Ono što je dobro sa ovog sastanka je da se politika u ovoj Republici prebaci sa neprijateljskih diskusija jednih prema drugima na sučeljavanje argumentima i suprostavaljanje za stolovima u institucijama", kazao je Sejdiu.
  Poslanica i predsednica Alternative Mimoza Kusari-Lila ocenila je da se mora sesti, diskutovati i postići koncenzus, jer je "Kosovo trenutno potpuno institucionalno blokirano za donošenje odluka o tako osetljivom procesu kakav je dijalog sa Srbijom".
  "Kosovo treba da ima jednu državnu platformu, koja je jedinstvena i usaglašena među celim albanskim političkim spektrom. Da li to imamo? Nemamo. Takođe smatramo da ukoliko se ne postigne konsenzus između političkih partija Albanaca, uključujući i Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje, onda treba ići na vanredne izbore na Kosovu", kazala je ona.
  Kusari-Lila je, ipak, naglasila da je od Veselija zatraženo da pronađe način direktne komunikacije sa dvema najvećim opozicionim partijama u cilju postizanja političkog koncenzusa.
  Nakon što je predsednik Kosova Hašim Tači ovog leta izneo ideju o korekciji granice sa Srbijom, opozicione partije Socijaldemokrate i DSK-a, pojedinačno, a potom i vladajuća koalicija, predložile su rezolucije koje sve imaju isti kontekst - da se o teritoriji Kosova ne može pregovarati.Izvor.Radio Kim, N1