PRETRAGA

VEČERAS U SPORAZUMU O PRAVNIM ASPEKTIMA ZSO

 • 11/05/2016 08:54
 • Pregleda: 345
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/veceras_u_sporazumu_o_pravnim_aspektima_zso/9888
 • ŠILOVO, 11.maj – U najnovijoj emisiji Sporazum koja će večeras biti emitovana na našoj televiziji gostovali su bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani i odbornik u Skupštini opštine Severna Mitrovica Igor Simić.
  Hasani, koji je nekad bio i rektor univerziteta i dekan Pravnog fakulteta u Prištini izjavio je da termin „zajednica srpskih opština“ izaziva reakcije kod većinskog stanovništva na Kosovu i da bi umesto toga trebalo koristiti termin „Asocijacija/Zajednica opština sa srpskim većinskim stanovništvom“, kako je i definisano u Briselskom sporazumu.
  Objašnjava da je u svojoj najnovijoj odluci da oceni ustavnost sporazuma koji se odnosi na Zajednicu, Ustavni sud u Prištini zapravo potvrdio da tu nema spora, jer to predstavlja međunarodnu obavezu koje je Kosovo preuzelo ne samo u smislu Briselskog sporazuma, nego i Ahtisarijevog plana. 
  „Sad je pitanje između forme i sadržine Asocijacije i tu se lome koplja u javnosti, između ostalog i oko toga da li je reč o instituciji javnog ili građanskog prava u okviru ustavnopravnog sistema Kosova, što je najpornije pitanje“, rekao je Hasani.
  Sa druge strane, odbornik u SO Severna Mitrovica, koji je po obrazovanju diplomirani pravnik, Igor Simić naglašava da je Briselski sporazum ne samo pravno pitanje, jer se radi o, kako je rekao, političko-pravnom dogovoru.  
  „Njegova manjkavost je u tome što su ga sastavljali političari, a ne pravnici koji su kao stručnjaci ključni za implementaciju. Pravnici imaju problem sada da ispoštuju ono što je dogovoreno u Briselu uz posredovanje Evropske unije, a istovremeno objasniti albanskoj javnosti na Kosovu da nije reč o nekakvoj nevladinoj organizaciji. Zajednica je nešto mnogo više od toga“, rekao je Simić i naglasio da je ključno pitanje da li postoji politička spremnost da se i primeni do kraja ono na šta je stavljen potpis.
  Emisiju Sporazum možete pogledati na našem kanalu večeras od 21 čas.
  Projekat Sporazum Kosovske fondacije za otvoreno društvo se realizuje u saradnji sa nevladinom organizacijom Aktiv u Severnoj Mitrovici, TV Mrežom, Kosma mrežom i RTV Kim.
   


  PULS NARODA