1. 5. 2017.

PRETRAGA

USKORO ISPLATA MINIMALCA NA KiM

 • 22/08/2013 15:41
 • Pregleda: 892
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/uskoro_isplata_minimalca_na_kim/2474
 • KOSOVSKA MITROVICA, 22.avgust - Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Stojanović izjavio je danas da je “pitanje sati” kada će početi isplata privremenih naknada radnicima društvenih preduzeća na Kosovu, i naglasio da nijedno radno mesto u pokrajini neće biti ukinuto."Žao mi je što je došlo do kašnjenja, biće isplate, ja se nadam koliko danas… obračun je završen preko Nacionalne službe za zapošljavanje i novac treba iz Trezora tehnički da dođe do vas, to je danas, sutra, u pitanju su dani i sati", rekao je Stojanović.On je objasnio da će prvo biti isplaćena naknada samo za jedan mesec, a kasnije i ostatak, što je izazvalo nezadovoljstvo radnika koji su očekivali da im sve naknade budu isplaćene odmah.Stojanović je, na sastanku s predstavnicima Samostalnog sindikata radnika Kosova i Metohije, ponovio da nijedno radno mesto u pokrajini neće biti ukinuto, navodeći da je to stav Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  Na sastanku, koji je održan u Kosovskoj Mitrovici, bili su i predstavnici radnika društvenih preduzeća koji već treći dan drže u blokadi magistralni put Mitrovica - Raška u Jarinju i zgradu Kosovskog okruga u Gračanici, nezadovoljni što im nisu isplaćena dugovanja za prethodnih sedam meseci.Stojanović je podsetio da je isplata naknade kasnila mesecima unazad, a da je Kancelarija za KiM predložila da "sve što ima predznak privremeno bude stabilno i stalno u interesu srpske zajednice na Kosovu i Metohiji". On je podsetio da isplate koje se vrše preko Nacionalne službe ne idu preko Kancelarije za KiM, navodeći da to ne znači da se sklanjaju od odgovornosti.Osvrćući se na blokadu saobraćajnice u Jarinju i zgrade Okruga u Gračanici, Stojanović je kazao da pritisak te vrste nije potreban.On je istakao da se u pregovorima u Briselu ide sa platformom - da se nijedno radno mesto ne izgubi i da se traži način da radni odnos zaposlenih na Kosovu formalno ostane isti."Paralelno se radi na Zakonu o pomoći srpskoj zajednici, definisanju radno-pravnog statusa, to je sada predmet pregovora i nešto za šta se borimo”, rekao je Stojanović, podsetivši da je direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin više puta rekao da radno-pravni status zaposlenih u pokrajini ostaje nepromenjen.
  Predstavnici radnika državnih preduzeća koji drže u blokadi put na Jarinju i u Grčanici, nakon dodatnih konsultacija, doneće odluku da li će prekinuti proteste, rekao je Tanjugu član Organizacionog odbora protesta Milomir Perović.Predsednik Saveza samostalnih sindikata radnika Kosova i Metohije Blažo Milosavljević je na sastanku insistirao na pitanju radno-pravnog statusa zaposlenih na Kosovu. Milosavljević je podsetio da je Sindikat odbio radnu verziju Nacrta zakona o pomoći pripadnicima srpskog i ostalih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji."Mi samo tražimo ono što nama pripada, da za svoj rad budemo plaćeni. Sve ostalo je deo politike koju mi ne vodimo", rekao je Milosavljević.
  Sastanku su, pored predstavnika Sindikata i Kancelarije za KiM, prisustvovali pojedini predstavnici lokalne samouprave sa severa Kosova i načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga.
   


  Video


  OBAVEŠTENJE: Obaveštavamo posetioce veb sajta www.rtvpuls.com da opcija POŠALJI KOMENTAR uz objavljenu vest neće biti dostupna do kraja kampanje za izbore za predsednika Srbije. Hvala na razumevanju. Redakcija RTV Puls.

  PULS NARODA