PRETRAGA

UČESTALI NAPADI NA SRBE U NOVOM BRDU

 • 17/06/2016 14:40
 • Pregleda: 1449
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/ucestali_napadi_na_srbe_u_novom_brdu/10301
 • PARALOVO, NOVO BRDO, 17.jun – Porodica Zdravković  iz novobrdskog sela Paralovo, našla se ponovo na meti napadača juče oko 18 časova, kada je na njih otvorena rafalna paljba. U incidentu nije  bilo povređenih. Danas  su mesto napada posetilii i gradonačelnik Novog Brda Svetislav Ivanović koji se na lice mesta pojavio sa komandirom policije i predstavnicima misije  Ujedinjenih nacija na Kosovu.
  Ovaj napad usledio je samo šest dana nakon što je na braću Zdravković otvorena vatra iz automatskog naoružanja dok su napasali krave na svom imanju. 
  „Ove napade doživljavam kao pritisak da moj brat i ja prodamo imovinu, za koju se već godinama interesuju komšije Albanci iz okolnih sela“, kaže Novica Zdravković, zabrinut za sigurnost njegove porodice  i imovine. „Plašim se da i meni ne ukradu krave i iseku ono malo šume što mi je još preostalo“.
  Policija je izašla na lice mesta i obavila uviđaj. 
  Međutim, ovaj put, napad na Srbe u Novom Brdu zainteresovao je i ekipu UNMIK-a.
  U razgovoru sa službenicima Ujedinjenih nacija na Kosovu, koji nisu davali izjave za medije, komandir policije u Novom Brdu Šukri Aliju je izjavio da policija preduzima sve zakonom predviđene  mere  na rasvetljavanju ovog slučaja.
  „Od 2014.godine do danas, u opštini Novo Brdo se dogodilo osam teških krađa, šest na štetu lokalnih Srba, dva na štetu Albanaca, ali do sada nismo uspeli da otkrijemo ili uhapsimo ijednog počinioca“, rekao je Aliju u izjavi za RTV Puls.
  Gradonačelnik Novog Brda Svetislav Ivanović osudio je ovaj oružani napad i izrazio zabrinutost zbog učestalih bezbednosnih incidenata.
  „Samo u proteklih nedelju dana imamo pet prijavljenih krivičnih dela protiv lokalnih Srba i njihove imovine na teritoriji opštine Novo Brdo, što ponovo dovodi u sumnju mogućnost zajedničkog života Srba i Albanaca u ovoj opštini“, rekao je za Puls gradonačelnik  Ivanović.
  Samo preksinoć su u selu Bušince, opština Novo Brdo, porodici Simionović  ukradene dve  steone krave, a komšiji Branku Simiću automobil, putne isprave i platne kartice. Tri dana pre toga, porodici Miljković iz sela Izvor ukradene su četiri rasne krave i tovni bik, vredni više od osam hiljada evra.
   


  Video


  PULS NARODA