PRETRAGA

TEODOSIJE: IAKO SMO MALI, NISMO BEZNAČAJNI

 • rtvpuls
 • 08/09/2019 07:58
 • Pregleda: 76
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/teodosije:_iako_smo_mali_nismo_beznacajni/25058
 • NOVI PAZAR, 8.septembar - Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska ove godine proslavlja dva velika jubileja, hiljadu godina od prvog pisanog spomena Raške i Prizrenske episkopije i osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Proslava se održava u hramu Svetih Apostola Petra i Pavla u Novom Pazaru.
   
   
  Bdenjem u hramu Svetih Apostola, u Starom Rasu načalstvovao je episkop zahumsko- hercegovački Dimitrije sa vladikama, sveštenstvom i monaštvom Srpske pravoslavne crkve, a pevali su đaci Prizrenske bogoslovije.
   
  U prigodnoj besedi posle bdenja, episkop raško-prizrenski Teodosije je pozvao Srbe da budu blagodarni Bogu na svemu što primamo iz „njegove Svete desnica“.
   
  „Tokom istorije bilo je uspona i padova i naše države, bilo je slobode i ropstva naše crkve i naše države, ali smo uvek uspravno koračali, vođeni Sveti Savom, Svetim Nemanjom, rodonačelnicima srpskoga roda. I pre Svetog Save, Srbi su se opredelili za pravoslavlje i za istok. Zbog toga smo i stradali, kako naš narod, tako i naše svetinje, ali u tom stradanju smo bivali pročišćeni i ponovo se vraćali Gospodu, svetinje su se obnavljale“, rekao je vladika Todosije i dodao:
   
  „Neka bi Sveti Sava i Sveti Nemanjići i svi sveti roda srpskog, bili nama voditelji u život večni da hodeći zemljom gledamo u nebo i da nikada ne zaboravimo naš kosovski zavet utemeljen na Svetom jevanđelju, potvrđen, krvlju, stradanjem, mučenjem, da se nikada ne odreknemo onoga što je najsvetije u srpskom rodu, već za to da živimo, ako treba i da stradamo, jer je to jedini put Hristov, krsni put, ali put koji vodi u život večni“.
   
  Danas će Arhijerejsku liturgiju, sa blagoslovom patrijarha Irineja, služiti mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
   
  Izvor: Gracanicaonline