PRETRAGA

TAČIJEV SAVETNIK DAO OSTAVKU ZBOG PLANA O PODELI KOSOVA

 • 12/10/2018 14:00
 • Pregleda: 137
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/tacijev_savetnik_dao_ostavku_zbog_plana_o_podeli_kosova/20650
 • BEOGRAD, 12. oktobar - Spoljnopolitički savetnik kosovskog predsednika Dejvid Filips je podneo ostavku, sa obrazloženjem da ne želi da bude deo predloženog plana o podeli Kosova, piše Koha Ditore.
   
  Filips je naveo da je na nezavisnosti Kosova radio više od 30 godina i da je prihvatio da bude savetnik u dijalogu između Prištine i Beograda, jer je smatrao da je moguće doći do sporazuma koji bi unapredio vladavinu prava i pojačao pritisak međunarodne zajednice na Srbiju da prizna Kosovo kao nezavisnu državu u sadašnjim granicama.
   
  "Neki ljudi u kosovskim institucijama idu drugim putem. Pristali su na korekciju granice, davanjem teritorije Srbiji. Podela Kosova ili korekcija granica je loš sporazum, koji neće normalizovati odnose između Srbije i Kosova", konstatovao je Filips.
   
  Prema njegovim rečima, zagovornici korekcije granice smatraju da bi posle toga članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, to učinile, a Vašington ubedio Rusiju i Kinu da odustanu od protivljenja članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama.
   
  "Nema osnove za takav zaključak. Štaviše, korekcija granice je istorijska izdaja naroda Kosova. Potencijalno je opasna i mogla bi dovesti do nasilja", ocenio je Filips.
   
  Izvor: Fonet, RTK2