PRETRAGA

SVETSKI MEDIJI: NA IZBORIMA POTISNUTI BIVŠI BORCI OVK

 • r.micanovic
 • 07/10/2019 11:50
 • Pregleda: 105
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/svetski_mediji:_na_izborima_potisnuti_bivsi_borci_ovk/25428
 • BEOGRAD, 7.oktobar - Kosovski izbori doneli su značajne promene u glasanju građana nakon završetka rata jer su prvi put potisnuti bivši borci OVK koji su bili na vlasti 20 godina.
  List Njujork tajms navodi da su, otkako je pre dve decenije završen rat sa Srbijom, kosovske dominantne političke ličnosti do sada bili ljudi koji su se istakli kao borci i zadržali vlast, iako nisu uspeli da osiguraju trajni mir i ovladaju ekonomijom u raspadu, prenosi Radio slobodna Evropa.

  "Međutim, na parlamentarnim izborima u nedelju, nova generacija političara ponudila im je prvi put ozbiljan izazov. Opozicione stranke dobile su vlast, a čini se da je vladajuća stranka odlučno pobeđena na biralištima, prema projekcijama kosovske izborne komisije", piše Njujork tajms.
   
  Prema preliminarnim rezultatima sa 95,88 odsto prebrojanih glasova objavljenim danas na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu Samoopredelenje Aljbina Kurtija je pobednik sa samo 0,74 odsto glasova više od Demokratskog saveza Kosova. Samoopredelenje je dobilo 197.966 glasova, odnosno 25,74 odsto dok je Demokratski savez Kosova sa 192.300 ili 25,05 odsto glasova.

  Agencija AP takođe ukazuje da je opozicija nadvladala bivše borce za slobodu koji su vladali zemljom od okončanja rata pre 20 godine.

  Kako navodi AP izbori u nedelju održani su uz pozive vođama da nastave dijalog sa Srbijom oko normalizacije veza, u blokadi od kada je prethodna vlada uvela takse od 100 odsto na srpsku robu.

  Vođa Samoopredelenja Aljbin Kurti sada treba da formira vladajuću koaliciju, navodi AP i dodaje da on nije rekao kako namerava da reši pitanje pregovora sa Srbijom.

  Agencija Frans pres navodi da su birači označili promenu na Kosovu i stavili opoziciju na čelo, nanoseći težak poraz bivšim gerilskim šefovima posle decenije na vlasti.

  Frans pres navodi da će nove vođe Kosova biti suočene sa duplim izazovom, da ne razočaraju stanovništvo ali i da odgovore na zahteve Zapada koji očekuje rešenje sukoba sa Srbijom, što je jedan od glavnih izvora nestabilinosti u Evropi.

  Čak i pre izbora Amerikanci i Evropljani pozvali su buduće vođe Kosova da hitno nastave pregovore sa Srbijom, koji su već mesecima na mrtvoj tački. Frans pres takođe podseća da Beograd odbija da nastavi pregovore dok je na snazi taksa od 100 odsto koju je na srpsku robu uveo dosadašnji premijer Ramuš Haradinaj.

  Aljbin Kurti već je sinoć izrazio spremnost da vodi dijalog.

  Jedna od najosetljivijih tema biće institucionalna organizacija sektora gde živi oko 120.000 kosovskih Srba koji su referendumski dali glas kandidatima Srpske liste, "produžene ruke" vladajuće stranke u Beogradu, prenosi Frans pres.

  Frans pres ukazuje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je spreman da razgovara sa Kurtijem koji je dugo zagovarao odbacivanje Beograda.

  BBC piše da bivše vođe Oslobodilačke vojske Kosova "vidaju izborne rane" i da su glasači u velikoj meri smatrali te stranke odgovornim za endemsku korupciju i nedostatak razvoja.
  Izvor: Beta


  PULS NARODA