PRETRAGA

SUZE RADOSNICE ZA SLAVU U NOVOJ KUĆI

 • internet
 • 17/01/2020 18:10
 • Pregleda: 1769
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/suze_radosnice_za_slavu_u_novoj_kuci/26679?fbclid=IwAR26KBsE_U3GRMdtUvWMd6NlyKetuH5_WfndZpasS5EvEaYXTNdUuO5YNgs
 • DRAGANAC, 17.januar - Rada Minčić iz Draganca dočekala je novi dom u svojoj 83.godini. Kuća u kojoj je ranije živela sa pokojnim suprugom zapalila se 2002.godine, od kada baka Rada pokušava da pronađe kakvo takvo sklonište i krov nad glavom. I dočekala ga je upravo uoči svoje krsne slave – Nikoljdan. Sve je bilo kao nekad.
   
  “Na slavu su mi došli sin, snaja, rodbina... Srbi, ali i komšije Albanci. Sve me je podsetilo na nekad kada smo mirno i lepo živeli”, kroz suze priča Baka Rada koje je svoj život provela pomažući mužu koji  je bio omiljeni učitelj u osnovnoj školi.
   
  Kuća je izgrađena uz blagoslov igumana manastira Draganac oca Iliariona i finansijsku pomoć oca Andrea iz manastira Slanci, a u opremanju kuće pomogla je humanitarna organizacija „Svi za Kosmet“ u Beogradu koja je donirala: krevete, stolove, šporet i ostalo pokustvo. 
   
  Ipak, najveću zaslugu ima direktor Osnovne škole u Gornjem Kuscu Nenad Vlajković koji je i inicirao čitavu akciju.
   
  “Ispunili smo obećanje dato letos i sagradili i opremili kuću baka Radi. Ovo je samo početak gradnje u ovom delu sela gde ćemo izgraditi  kamp u kojem će boraviti đaci širom Kosovskog Pomoravlja škola tokom nastave škola u prirodi”, kaže Vlajković.
   
  Baka Rada je danas srećna i u toplom. Skoro 20 godina ova starica je živela u izuzetno teškim uslovima u trošnoj baraci, a neretko je bila prinuđena da spava i pod otvorenim nebom. 
   
   
  Novinaar: Jovan Simić


  Video


  PULS NARODA