PRETRAGA

STAVOVI GRAĐANA O ZAŠTITI SRPSKOG KULTURNOG NASLEĐA NA KOSOVU

 • 11/03/2017 12:45
 • Pregleda: 1030
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/stavovi_gradjana_o_zastiti_srpskog_kulturnog_nasledja_na_kosovu_/13872
 • GRAČANICA, 11. mart – Nevladina organizacija (NVO) “Media Puls” Leposavić, u saradnji sa medijskim partnerom Radiom “Impuls” u Leposaviću, predstavila je javnosti rezultate istraživanja “Stavovi građana u vezi sa zaštitom  kulturnog nasleđa”, u okviru projekta “Kulturno nasleđe srpske zajednice na Kosovu - problemi i perspektive”.

  Kada se pomene termin “kulturna baština”, odmah se pomisli na eksperte, naučnike, političare, a ustvari kulturna baština je bitna komponenta demokratskog društva, rekao je na javnoj prezentaciji rezultata istraživanja predstavnik NVO “Media Puls” Aleksandar Miletić.

  “Kulturna baština govori o civilizacijskoj vrednosti jednog naroda koji živi na ovim prostorima. Krucijalno pitanje je očuvanje kulturne baštine manjinske zajednice. Jedan od ciljeva ovog projekta je da pokrenemo debatu civilnog društva i medija o ovoj temi, čiji bi rezultati kasnije bili opšteprihvaćeni u društvu”, rekao je Miletić.  

  Na početku svakog projekta ovog tipa veoma je važna dobro sprovedena anketa, kaže medijski konsultant Ivan Vučković. “Anketirali smo 250 ljudi svih obrazovnih, starosnih i socijalnih kategorija, koji su odgovarali pitanja u vezi sa kulturnom baštinom Srba na Kosovu”, rekao je Vučković. Rezultati istraživanja su pokazali mišljenje građana u vezi sa položajem kulturnog nasleđa, o važnosti nacionalnog indetiteta, zaštiti spomenika kulture , kao i  odgovore na pitanje koji bi organi trebalo da budu odgovorni za zaštitu kulturne baštine.

  Autor projekta Nenad Maksimović kaže da kada se govori o sveobuhvatnj strategiji zaštite kulturne baštine Kosovo je u prednosti zahvaljujući predstavnicima međunarodne zajednice, pre svih predstavnicima OEBS-a.
  “Kosovsko zakonodavstvo ima napredniji sistem zaštite kulturne baštine na Kosovu od vlasti u Beogradu, koja se ovim problemom ne bavi konkretno, već uglavnom kada se pokreće pitanje članstva Kosova u Unesku”, smatra Nenad Maksimović.

  Na osnovu analize pomenutih rezultata, NVO “Media Puls” je uputila preporuke  nadležnim kosovskim institucijama, predstavnicima međunarodne zajednice i Vladi Srbije.
  Javna prezentacija istraživanja održana je u Centru za mir i toleranciju. Projekat je podržala Kosovska fondacija za otvoreno društvo.
  Novinar: Bojan Antić
   


  Video


  PULS NARODA