PRETRAGA

SRPSKA I ŠPANSKA DELEGACIJA NAPUSTILE KONFERENCIJU U BEČU ZBOG KOSOVA

 • 11/10/2018 17:14
 • Pregleda: 169
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/srpska_i_spanska_delegacija_napustile_konferenciju_u_becu_zbog_kosova/20639
 • BEČ, 11.oktobar - Delegacija Odbora za spoljne poslove srpskog parlamenta napustila je, zajedno sa delegacijom španskog parlamenta, Međuparlamentarnu konferenciju o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU u Beču, zbog načina kako je na skupu predstavljeno Kosovo.
  Srpsku delegaciju predvodi predsednik Odbora Žarko Obradović.
  Delegacije parlamenata Srbije i Španije protestovale su zbog predstavljanja privremenih institucija iz Prištine sa zastavom i nazivom "Kosovo" bez zvezdice, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.
  Konferencija se održava u okviru šestomesečnog predsedavanja Republike Austrije Savetom Evropske unije.
  Srpska delegacija je juče, uoči održavanja Konferencije, a nakon obaveštenja o listi učesnika, uputila zahtev da predstavnici privremenih organa iz Prištine budu predstavljeni u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju.
  Iste stavove imala je i delegacija Parlamenta Kraljevine Španije.
  Kako organizator, Parlament Republike Austrije, nije želeo da uvaži zahtev dveju delegacija, predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije i Parlamenta Kraljevine Španije napustili su zasedanje.
  "Organizator nije poštovao ni statut Konferencije koji predviđa da status posmatrača mogu imati samo države kandidati za članstvo u EU ili države članice NATO", ističe se u saopštenju.Izvor: Rts