PRETRAGA

SLEDI DOGOVOR O IZBORIMA NA KOSOVU

 • 06/03/2013 09:33
 • Pregleda: 551
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/sledi_dogovor_o_izborima_na_kosovu/795
 • Beograd,06.Mart - Na narednoj rundi dijaloga moguć dogovor oko glasanja u srpskim opštinama. Misija OEBS bila bi zadužena za birališta, ali po kosovskim propisima, pišu Novosti. Rešenje koje ima najviše šanse da dobije zeleno svetlo sve tri strane, kako tvrde izvori Novosti, je da se glasa po kosovskim propisima, a da za tehničko sprovođenje samih izbora i kontrolu biračkih spiskova bude zadužen OEBS.

  Problem je, međutim, što je OEBS-u za pripremu glasanja potrebno minimum šest meseci, što znači da Zajednica srpskih opština, na kojoj insistira Beograd, ne bi zaživela do jeseni.

  Narednih nedelja ključne države EU - Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija - izvršiće pritisak na Prištinu da prestane da odbija jedinstvenu srpsku zajednicu na KiM. Tražiće se i da pristane na formiranje tela koje će, s jedne strane, predstavljati Srbe u kosovskom parlamentu i drugim institucijama, a s druge, držati vezu sa Beogradom.

  "Tokom razgovora u Briselu ipak je postignut izvestan napredak, jer je prihvaćeno da zajednica od devet srpskih opština na Kosovu ima svoju skupštinu, predsednika i potpredsednika. Još postoji spor u vezi sa zakonodavnim i izvršnim ovlašćenjima", poručio je premijer Ivica Dačić.

  Na izborima koji bi bili sprovedeni pod patronatom OEBS, opštine bi izabrale svoje predstavnike u ZSO, a onda bi bio izabran sekretar ili koordinator ovog tela.

  ZSO bi svoja ovlašćenja crpela iz nadležnosti koje same opštine imaju u oblasti zdravstva, školstva, kulture, medija, prirodnih resursa, socijalnih pitanja. Najveći problem je u nadležnostima u oblasti pravosuđa, i premijeri Dačić i Tači tek će ”obarati ruke” oko tri ključna pitanja:

  l da li će se primenjivati srpski ili kosovski zakoni; da li će prištinski propisi u sebi imati sve prerogative nezavisne države; ili će se pronaći srednje rešenje sa uredbama Unmika.

  Naš državni vrh narednih dana, do sledećeg susreta u Briselu, 20. marta, obaviće još nekoliko krugova konsultacija sa predstavnicima Vašingtona, kako bi se SAD ubedile da ZSO nije nova Republika Srpska.

  "Razmatramo predlog o ZSO. Amerika ne želi novu Republiku Srpsku na Kosovu, jer se taj model nije pokazao kao dobro rešenje za razvoj BiH. Nastavićemo da ohrabrujemo i Beograd i Prištinu da postignu dogovor prihvatljiv za obe strane, uključujući i sever Kosova", poručio je američki ambasador u Srbiji Majk Kirbi.

  Kako je Novostima potvrđeno i u Predsedništvu i u Vladi, Srbija neće odustati od svojih "crvenih linija", iako deo međunarodne zajednice očekuje da naša država bude ta koja će opet načiniti ustupke.

  "Ne odustajemo ne samo od ZSO, već ni od zahteva da ona ima organe i ovlašćenja koja u potpunosti obezbeđuju kontrolu Srba nad bezbednošću, pravosuđem i svim drugim oblastima bez kojih je nemoguće živeti bilo gde na svetu, pa ni na KiM", kaže za Novosti Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za KiM.

   


  PULS NARODA