PRETRAGA

ŠKOLA JE MESTO GDE POČINJE DA SE UČI DEMOKRATIJA

 • 11/10/2018 17:25
 • Pregleda: 636
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/skola_je_mesto_gde_pocinje_da_se_uci_demokratija_/20638
 • KOSOVSKA KAMENICA, 10. oktobar – Učenički parlament formiran je i ove školske godine u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u Kosovskoj Kamenici. Tako škola postaje mesto gde počinju da se stiču prva znanja i o demokratiji. Parlament čine učenici sedmih i osmih razreda, a u radu im pomaže i školski psiholog Sandra Denić.
  Na sastancima članovi učeničkog parlamenta iskazuju svoje potrebe i želje za različitim aktivnostima. Nekada su to popularne žurke da bi se đaci zabavili, nekada humanitarne akcije kada oni čine nešto dobro za drugu decu.
  Školski psiholog Sandra Denić kaže da se zahtevi iz godine u godinu razlikuju, a zavise od ličnih afiniteta dece koja su u parlamentu.
  „Trudimo se da ih podstaknemo na dobre ideje i akcije u kojima će se oni osetiti bitnim, da znaju da su činili dobra dela. Važno je da školu pamte kao mesto gde im je bilo prijatno, toplo i zanimljivo“, kaže Denićeva.
  Učenik osmog razreda Bogdan Jevtić je predsednik Učeničkog parlamenta. Prošle godine je bio član i zadovoljan je stečenim iskustvom. Imaju napravljen plan aktivnosti za ovu školsku godinu. Podseća da se bliži dan koji ova škola posvećuje velikom francuskom dobrotvoru Arnou Gujonu. 
  „Ovih dana pripremamo se za taj dan. U sklopu priprema organizovana je i humanitarna akcija. Najpre smo prikupljali garderobu, ali nastavićemo sa nešto drugačijom dobrotvornom akcijom“, priča Bogdan.
  Direktorka Osnovne škole „Desanka Maksimović“ Jadranka Vasić kaže za Puls da se i Učenički parlament rukovodi motom škole, na koji je ponosna.
  „Svih ovih godina trudimo se da se i u nastavi i u vannastavnim aktivnostima držimo toga. A moto naše škole glasi: 
  „Reći ćeš mi - zaboraviću, pokazaćeš mi – naučiću, uključi me u nešto – znaću zauvek“.
  Novinar: Ruška Šipetić
   


  Video