PRETRAGA

ŠEHOLI: USKORO HAPŠENJA ZA UBISTVO IVANOVIĆA

 • 13/03/2018 16:37
 • Pregleda: 294
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/seholi:_uskoro_hapsenja_za_ubistvo_ivanovica/18197
 • GRAČANICA, 13.mart - „Informacije od relevantih institucija Kosova govore da su u pitanju nedelje ili dani kada će oni koji su pod sumnjom za ubistvo Olivera Ivanovića“ biti uhapšeni, kazao je danas u Čaglavici analitičar Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi.    

  Na konferenciji na kojoj je predstavljeno istraživanje „Razotkrivanje unutrašnjeg neprijatelja: problemi srpske zajednice na Kosovu“, rečeno je da je ubistvo Olivera Ivanovića uznemirilo ne samo Srbe, već čitavo Kosovo.

  Istraživanje koje je institut sproveo pokazuje da Srbi, a posebno oni koji žive na severu, veruju da Ivanovića nisu ubili Albanci.

  Kako je naveo Šeholi, anketirani građani smatraju vrlo ozbiljnim to što je Specijalno tužilaštvo Kosova preuzelo rešavanje slučaja ubistva srpskog političara.

  „Uskoro će uslediti hapšenje ljudi za koje se sumnja da su uključeni u ubistvo Olivera Ivanovića“, kazao je Šeholi u Medija centru u Čaglavici.

  Uprkos ubistvu Ivanovića situacija na severu je stabilna i dobro kontolisana, smatra istraživač Instuta Drizan Šalja.

  „Nakon ubistva političara Olivera Ivanovića mislim da je bezbednosna situacija stabilna, nadgleda se od snaga reda u saradnji sa Euleksom. Mislim da je to ubistvo uticalo sa psihološkog aspekta na Srbe, povećala se nesigurnost, ali sa opšteg aspekta se monitoriše i ona je pod kontrolom“.

  Atentat nautiacajnijeg srpskog političara na Kosovu je samo jedan od problema koji je Institut prepozanao kroz ovo istraživanje.

  Više od sedamsto anketiranih građana srpske nacionalnosti koji žive u Severnoj Mitrovici, Gračanici i drugim sredinama smatra da su najveći „unutrašnji neprijatelji“: „nezaposlenost, problemi sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, problemi sa listom Srpska".

  "To su unutrašnje stvari koje ne mogu drugačije da se zovu nego unutrašnji neprijatelj koji ne daje mogućnost razvitka jednog društva u ovom segmentu srpske zajednice“, kazao je Šeholi.

  Predstavnici Instituta navode da uprkos podršci na izborima Srpska lista ne uživa poverenje Srba na Kosovu. Istraživanja pokazuju da Srbi više veruju institucijama u Beogradu nego srpskim predstavnicima u kosovskim institucijama.

  Šeholi ističe da su anketirani Srbi sa severa Kosova nezadovoljni srpskim prestavnicima, ističući da oni nisu kredibilni za posao kojim se bave i da su „marionete“ koje se bore samo za „lični interes i interes stranke“.

  Na pitanje kojeg srpskog političara smatraju najuticajnijim, anketirani građani su odgovorili sledeće:

  Oliver Ivanović je za 24,1 odsto ispitanika bio najuticajniji srpski političar, 24,7 % smatra da ne postoji uticajna politička ličnost u srpskoj zajednici, dok 11% ispitanih smatra da je to Dalibor Jevtić, 8% je odgovorilo da ne zna, a 7% da je to Goran Rakić. Samo 4% ispitanih veruje da je Marko Đurić najuticajnija srpska ličnost, a za procenat manje da su to Branimir Stojanović i Slaviša Ristić.

  Ovo istraživanje pokazuje da Srbi sa Kosova veruju da na Kosovu ne postoji rizik od međuetničkih sukoba, ali da su korupcija i organizovani kriminal veoma rasprostranjeni. Nisu zadovoljni ni obrazovanjem ni političkom vlašću.

  „Većina Srba na Kosovu nisu zadovoljni svojim životom i imaju želju da emigriraju u Srbiju“, kazo je Šeholi. Jedan od zaključaka istraživanja je i da Srbi ne vide bolju budućnost na Kosovu.Izvor: Radio Kim