PRETRAGA

SAOPŠTENJE ČETIRI SKUPŠTINA OPŠTINA SA SEVERA KOSMETA

• 19/03/2013 13:53
  • Pregleda: 876
  • KOSOVSKA MITROVICA, 18.Mart - Zaključci zajedničke sednice skupština četiri opštine sa severa Kosmeta od 19.03.2013. godine.

SAOPŠTENJE PRENOSIMO U CELOSTI

I

Srpski narod na Kosovu i Metohiji, istorijski je državotvoran i ravnopravan sa srpskim narodom u preostalom delu Republike Srbije, pa samim tim ima i istorijska prava i stvarne interese da ostane da živi na Kosovu i Metohiji kao sastavnom delu Republike Srbije i da mu to pravo ne može niko uskratiti.

II

Na severu Kosova i Metohije postoje i deluju institucije Republike Srbije kao jedino legalne i legitimne. Pregovori koji se vode u Briselu, navodno sa ciljem da se ove institucije kroz zajednicu srpskih opština zamene i legalizuju tzv. srpskim institucijama, u praksi bi značilo povlačenje organa države Srbije sa Kosova i Metohije, prestanak vršenja vlasti na tom delu svoje teritorije, promenu ustavno pravnog poretka, legalizaciju otetog dela državne teritorije i legalizaciju granice sa preostalim delom Republike Srbije. U tom slučaju izgubili bi se svi atributi državnosti i bilo bi potpuno irelevantno da li je Srbija formalno priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ili ne.

III

Zato od Ustavnog suda Republike Srbije ponovo zahtevamo da bez odlaganja donese odluke o ustavnosti postignutih briselskih sporazuma i Uredbi Vlade Republike Srbije donetih za njihovu primenu, a od pregovaračkog tima da zastane sa daljim pregovorima i prihvatanjem nametnutih i uslovljenih rešenja.

IV

Od nadležnih organa Republike Srbije i predstavnika međunarodnih organizacija i institucija zahtevamo i tražimo da se u potpunosti poštuje demokratski iskazana volja građana severa KiM na Referendumu od 15.02.2012. god. i da međunarodna zajednica prestane sa primenom duplih standarda.

V

Takođe od nadležnih organa Republike Srbije i predstavnika međunarodnih organizacija i institucijama zahtevamo da bez odlaganja, a po principu povratka kosovskih Albanaca, stvori sve neophodne uslove za povratak preko 200.000 raseljenih Srba i ostalih nealbanaca i zaštite privatnu, društvenu i državnu imovinu od uzurpacije i neѕakonite privatizacije od strane Albanaca i kosovskih institucija.

VI

Najoštrije osuđujemo najnovije nasilničke napada kosovskih Albanaca na Srbe, srpska groblja, srpsku kulturnu baštinu, institucije Republike Srbije, srpske učenike i na sve ostalo što podseća na prisustvo države Srbije na Kosovu i Metohiji. Od međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji i od svetske javnosti očekujemo odlučniju i jaču osudu necivilizacijskog i nasilničkog ponašanja albanskih ekstremista i pripadnika institucija tzv. Republike Kosovo prema građanima srpske nacionalnosti.

VII

Ukoliko se na Kosovu i Metohiji nastavi sa kršenjem ustavno pravnog poretka Republike Srbije, bitno se ugroze prava i interesi srpskog naroda i nastavi sa zaverom da se srpski narod svede na nacionalnu manjinu, odnosno etničku skupinu, odbornici odborničkih grupa skupština opština severna Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, polazeći od univerzalnog i neotuđivog prava svakog naroda na samoorganizovanje, samoopredeljenje, udruživanje i slobodan društvenopolitički, ekonomski, kulturni i socijalni razvoj, pribeći će osnivanju Skupštine Severnog Kosmeta kao najvišeg predstavničkog i zakonodavnog organa.

U Kosovskoj Mitrovici,
               19.03.2013. godine