PRETRAGA

ROMI U KAMENICI DVA MESECA BEZ VODE

 • internet
 • 12/09/2017 10:11
 • Pregleda: 1017
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/romi_u_kamenici_dva_meseca_bez_vode/15877
 • BERIVOJCE/KAMENICA, 12.septembar – Više od 60 Roma u selu Berivojce, nadomak Kamenice već dva meseca nemaju vodu za piće i osnovne higijenske potrebe. 
  Bunari iz kojih su koristili vodu su presahli usped velikih suša, a nadležni u opštini, uprkos mnogobrojnim zahtevima, ne obezbeđuju alternativno snabdevanje vodom.
  „Samo jednom su dovezli cisternu sa vodom i tu je ostavili. Sada je mesecima prazna, iako svakodnevno tražimo da je napune i dopreme vodu“, kaže za Puls meštanin Ramadan Hamdi.
  Nestašica vode najviše pogađa decu i mlade koji nemaju uslove za održavanje higijene,  a svakodnevno moraju da idu u školu gde nailaze na negodovanje vršnjaka.
  „Decu nam izbacuju iz autobusa ili im uopšte ne dozvoljavaju da uđu jer nisu okupana“, upozorava Miftar Krueziju iz Berivojca.
  Sa druge strane u opštini Kamenica kažu da pokušavaju, ali da ne uspevaju da ovaj problem dugoročno  reše.
  „Jedna cisterna je isuviše mala i traje samo par sati, a pored bunara koji su presušili većina pumpi za vodu je pokvarena, a meštani nemaju para da kupe nove ili poprave stare“, rekao je predstavnik Roma u opštini Kamenica Bajruš Krueziju i dodao da se rešenje za sada i ne nazire.
  Očekujući da će im ipak lokalna samouprava izaći u susret i obezbediti stabilno i uredno vodosbandevanje, Romi se trenutno snalaze tako što vodu za piče nose od solidarnih komšija.
  Inače, grupa Roma naseljena je u delu sela Berivojce još 2003.godine, nakon što su se vratii iz izbeglištva u Makedoniji. Tada im je UNHCR napravio kuće i obezbedio za svaku kuću po jedan bunar.
   
  Novinar: Jovan Simić
   


  Video


  PULS NARODA