PRETRAGA

RENOVIRANJE HRAMA SVETOG NIKOLE U GNJILANU

 • 28/02/2017 15:47
 • Pregleda: 1027
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/renoviranje_hrama_svetog_nikole_u_gnjilanu/13712
 • GNJILANE, 28.februar - Po blagoslovu njegovog preosveštvenstva Episkopa Raško-prizrenskog gospodina Teotosija, 19. Novembra 2016.godine, počela je obnova sabornog hrama Svetog Nikole u Gnjilanu.

  Hram Svetog Nikole u Gnjilanu  je posle 99 godine  pretrpeo velika oštećenja, što od   zemljotresa, što u  martovskom nasilju   2004.godine. Prošle  godine  počela je obnova ove svetinje.  Sredstva za ovaj projekat u iznosu od oko sto hiljada evra, obezbedila je Evropska Unija, a  implementira se preko Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj (UNDP).

  Crkva Svetog Nikole u Gnjilanu  podignuta je  1861. godine na temeljima starije, omanje crkve u centru Gnjilana. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. Crkva je znatnih dimenzija i prostrane unutrašnjosti nastale kao rezultat bazilikalne osnove. Izvedena je u duhu romantizma 19. veka. U neposrednoj okolini crkve nalazi se zgrada bivše škole, zvonara i česma. Danas se u njoj čuva lepa zbirka ikona, knjiga i crkvenih sasuda. Crkva Svetog Nikole u Gnjilanu danas je stecište Srba iz Kosovskog Pomoravlja. Nakon 1999. godine u Gnjilanu je ostalo desetak srpskih porodica, a Srbi iz okolnih gnjilanskih sela okupljaju se uglavnom u porti gnjilanske crkve.

  Pripremio:Bojan Antić


   


  Video