PRETRAGA

REAGOVANJE IZ PRIŠTINE NA POZIV KVINTE O NASTAVKU DIJALOGA

 • r.micanovic
 • 13/08/2019 17:14
 • Pregleda: 129
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/reagovanje_iz_pristine_na_poziv_kvinte_o_nastavku_dijaloga/24761
 • PRIŠTINA, 13.avgust - Odlazeća kosovska vlada nije poslušala saopštenje zemlje Kvinte, koje su pozvale na nastavak dijaloga sa Srbijom i ukidanje taksi, rekavši da ne treba uvoditi dodatne prepreke.

  Kabinet premijera u ostavi Ramuša Haradinaja reagovao je na zajedničku deklaraciju zemalja Kvinte (Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Italija i Sjedinjene Države), koje zahtevaju momentalni nastavak dijaloga i traže od kosovskih vlasti da ukinu takse na srpske proizvode i da Beograd obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

  Takse su pravedna odluka i dijalog nije prekinula kosovska strana, kaže se u saopštenju Haradinajevog kabineta.

  "Odluka da se uvede taksa na proizvode Srbije i BiH bila neophodna radi zaštite interesa Kosova, od neprijateljskih akcija i stalnih pretnji Srbije protiv države i institucija na Kosovu. U isto vreme, uvek smo uzimali u obzir sugestije naših međunarodnih partnera u vezi sa političkim pitanjima u zemlji", navodi se u reakciji iz kancelarije Ramuša Haradinaja. Ponavljaju i da su spremni za dijalog koji bi doveo do međusobnog priznanja, ali odbijaju dodatno uslovljavanje.

  Predsedavajući skupštine Kosova, istovremeno lider DPK, Kadri Veselji, odgovorio je na pismo Kvinte.

  Predsednik skupštine Kosova Kadri Veselji oglasio se na Fejsbuk stranici. Kaže da pozdravlja pomoć zapadnih država u nastavku dijaloga, ali je pozvao EU da spreči "srpske pokušaje destrukcije na Kosovu."

  Veselji je priznao da je Kosovo postiglo svoju nezavisnost snažnim savezom sa Zapadom.

  "Moramo da zaštitimo interese Kosova, ali to nećemo moći bez naših strateških partnera. Stoga pozdravljamo napore SAD, EU, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije za nastavak dijaloga. Međutim, zahtevamo od EU da spreči finansiranje paralelnih struktura na Kosovu od strane srpske vlade, da zaustavi srpske kolonijalne projekte izgradnjom naselja na severu, da omogući obnovu spaljenih kuća u kojima su Albanci živeli pre 2001. godine, i da osudi srpske zločince", napisao je između ostalog Veselji, na svom Fejsbuk nalogu.
  Izvor: Rts


  PULS NARODA