PRETRAGA

RASTE PRITISAK MEĐUNARODNE ZAJEDNICE ZA SVEOBUHVATNI SPORAZUM

 • b.antic
 • 16/05/2019 14:55
 • Pregleda: 219
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/raste_pritisak_medjunarodne_zajednice_za_sveobuhvatni_sporazum/23650
 • ŠILOVO, 16.maj - U novoj emisiji Sporazum govorilo se o aktuelnim političkim odnosima Beograda i Prištine posle susreta zvaničnika u Berlinu i Tirani. Gosti emisije bili su:  Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Špetim Gaši iz Saveta za inkluzivno upravljanje u Prištini.
   
  Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića datu u Tirani da „ne idemo u "mirnije i lakše vode", Bojan Elek kaže da je evidentan politički pritisak Međunarodne zajednice da u ovoj godini ili veoma brzo dođe do potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

  „To je jedan od glavnih uslova Srbije u procesu evropskih integracija, na šta se unapred obavezala prilikom otvaranja pregovaračkog poglavlja 35“, napominje Elek.

  Špetim Gaši smatra da se predsednik Vučić sada nalazi u veoma teškoj situaciji bez rešavanja kosovskog pitanja za Srbiju nema integracije u Evropsku uniju.

  Teško je i Prištini koja još ne ispunjava uslove da bi dobila zeleno svetlo za viznu liberalizaciju.
  „Kada pogledamo vladavinu prava i korupciju na Kosovu, situacija je gora nego pre par godina. Sada je korupcija transparentna, a situacija je još pogoršana imenovanjem nekih ratnih zločinaca u državne strukture“, ocenjuje Gaši.

  Mladi Albanci češće putuju u Njujork nego u Beograd

  Agencija Faktor Plus i beogradski list Blic nedavno su objavili istraživanje o odnosima Srba i Albanaca,  u kojem se navodi da tek 20 odsto Srba poznaje nekog Albanca, a samo šest procenata Albanaca poznaje nekog Srbina, što je iznanadilo oba sagovornika.

  Špetim Gaši kaže da mlade generacije danas nemaju skoro nikakvu komunikaciju, a u kosovskim gradovima južno od Ibra, Srba gotovo da i nema.

  „Mladi Albanci danas, kako ispada, češće putuju u Njujork nego u  Beograd“, kazao je Gaši.

  Sličnog mišljenja je i Bojan Elek, jer kako kaže današnje generacije su sve više radikalnije i  sklone nasilju i imaju izraženu etničku i socijalnu distancu. Zato je važno da se buduća administracija Evropske unije, nakon izbora za Evropski parlament, što pre vrati politici proširenja i za zemlje Zapadnog Balkana.

  Emisije iz ciklusa Sporazum se već godinama snimaju u studiju Centra građanske energije u Mitrovici, a uskoro će početi i realizacija emisija iz novotovorenog centra u Gračanici.


   


  Video


  PULS NARODA