PRETRAGA

PRIŠTINA KRŠI ZAKON, SRPSKI ČLAN CIK-a NAPUSTIO SEDNICU

 • b.antic
 • 10/09/2019 07:50
 • Pregleda: 85
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/pristina_krsi_zakon_srpski_clan_cik_a_napustio_sednicu/25076
 • PRIŠTINA, 10.septembar - Član CIK iz Srpske liste Stevan Veselinović je napustio sednicu tog tela zbog administrativnog uputsva da se identifikacija na biračkom mestu vrši isključivo s kosovskim dokumentima, istakavši da time Priština krši sopstvene zakone i izborna pravila koja je CIK dužan da sprovodi.

  Veselinović kaže da je to nezakonita odluka CIK-a i direktno uperena protiv srpskog naroda na Kosovu i ima za cilj da onemogući što većem broju Srba sa pravom glasa da glasaju i biraju svoje predstavnike.

  "Prekršen je član 90. zakona o izborima i član 16. izbornog pravila 09/2013 gde se jasno kaže da se za glasanje kao način identifikacije birača koriste sva važeća dokumenta sa izuzetkom vozačke dozvole koja mora biti izdata na Kosovu", naveo je Veselinović u saopštenju.

  Kao identifikacioni dokument se navodi i važeća izbeglička karta.

  Kaže da je tako bilo na svim prethodnim izborima i da je sada neko odlučio da donese drugačiju odluku.

  Prema njegovim rečima, ovom odlukom CIK je direktno onemogućio da se vanredni izbori sprovedu u skladu sa zakonom i u fer atmosferi.

  Dodao je da je napustio sednicu CIK-a jer nije želeo više da učestvuje u njenom radu jer bi ta institucija trebalo da bude nezavisna, a očigledno to nije, prenosi Kosovo on-lajn.

  S druge strane, predsednica CIK Valjdete Daka kaže da se građani na dan glasanja mogu identifikovati svim važećim dokumentima "Republike Kosovo".

  Prema njenim njenim recima, treba voditi racuna o osobama čija se imena i dalje nalaze u dokumentima UNMIK-a kojima se onda može manipulisati.

  "Na svim izborima postojali su nesporazumi oko toga koje dokumente bi kosovski građani mogli da koriste na dan izbora, tako da je ovaj put CIK doneo administrativno uputstvo opštinskim izbornim komisijama i biračkim odborima i obavestila ih da su identifikacioni dokumenti glasača prema clanu 90 Izbornog zakona važeća lična karta, važeći pasoš, važeći putni dokument i važeća vozacka dozvola Republike Kosovo", rekla je Daka, prenosi Koha.net.

  Daka tvrdi da CIK nije prekršila zakon davanjem administrativnih uputstava za identifikaciju glasaca na birackim mestima.

  Prema njenim rečima, sa važećom izbeglickom kartom može se glasati samo van Kosova.

  Kako je rekla, CIK ima pravo da donosi administrativna uputstva i propise u tom slučaju, i ništa nije izmenjeno već, kako kaže pojašnjeno.


  Izvor: Tanjug.


  PULS NARODA