PRETRAGA

PREKINUTO REDOVNO ZASEDANJE KOSOVSKOG PARLAMENTA

 • 13/03/2018 13:02
 • Pregleda: 199
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/prekinuto_redovno_zasedanje_kosovskog_parlamenta_/18195
 • PRIŠTINA, 13. mart - Redovna sednica kosovskog parlamenta prekinuta je nakon što su poslanici opozicionih stranaka - Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredeljenje napustili sednicu.
  Kratko nakon što je opozicija napustila sednicu, predsednik Kadri Veselji održao je sednicu predsedništva, a potom saopštio da u stvarnim okolnostima plenarnu sednicu nije moguće nastaviti.
  "U okolnostima u kojima smo, nastavak se odlaže za sutra u isto vreme", rekao je Veselji.
  Iako je bilo najavljeno, očito je da kosovski parlament neće moći da održi ni vanrednu sednicu na kojoj bi se glasalo o Sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.
  Kosovski parlament, naime, više ne može da obezbedi kvorum ni za redovna zasedanja za šta je potrebno više od polovine poslanika, dok je za ratifikaciju demarkacije potrebna dvotrećinska većina, odnosno najmanje 80 poslaničkih glasova.
   
  Haradinaj kritikuje opoziciju, DSK traži raspuštanje
   
  Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kritikovao je opoziciju zbog napuštanja sednice, što je potumačio kao nedostatak spremnosti za rad i nepotrebnu blokadu Skupštine.
  Haradinaj je opoziciji poručio da je kvorum za rad parlamenta neophodan za teme od interesa svih građana, dok je zamenik predsednika i šef parlamentarne grupe opozicione DSK, Avduhal Hoti, zatražio raspuštanje parlamenta.
  Opozicioni poslanici su napustili sednicu, pošto su poslanici vladajućih stranaka, iako prisutni na sednici, odbili da glasaju za predlog preporuka za interpelaciju (kvalifikovano poslaničko pitanje o kome se raspravlja, a potom i glasa) premijera Ramuša Haradinaja, u vezi sa odlukom o povećanju plata članovima kosovske vlade.
  Šef poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti je rekao da se neće vraćati na sednicu dok ne bude završeno glasanje o preporukama.
  Na dnevnom redu je i parlamentarna rasprava o izveštaju 100 dana rada Vlade na zahtev potpredsednika Skupštine Kujtima Šalje i šest poslanika.
  Izvor: Tanjug