PRETRAGA

POSTAVLJENE, PA POVUČENE OZNAKE SA NAZIVIMA ULICA SAMO NA ALBANSKOM

 • internet
 • 10/06/2019 18:52
 • Pregleda: 617
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/postavljene_pa_povucene_oznake_sa_nazivima_ulica_samo_na_albanskom/24020
 • ŠILOVO, 10.jun – Nove saobraćajne oznake sa imenima ulica samo na albanskom jeziku postavljene su danas u Šilovu, nadomak Gnjilana. Pored ulice na čijoj tabli piše RR./UL. Mesha Selimoviq, tu je uilica Jovan Jovanoviq, Kosovska devojka, Branislav Nushiq i druge.
   
  Dok su table postavljane, meštani su negodovali smatrajući da je ovim potezom opštinskih vlasti u Gnjilanu prekršen zakon o upotrebi jezika na Kosovu, kojim je predviđeno da su srpski i albanski jezik ravnopravni.
   
  Odbornik u ime srpske zajednice u Skupštini opštine Gnjilane Milivoje Stojanović kaže za Puls da je odmah reagovao i protestovao kod nadležnih.
   
  „Od direktora administracije u Gnjilanu dobio sam odgovor da je reč o tehničkoj greški i da će u najskorije vreme nazivi ulica u Šilovu biti promenjeni na adekvatan način i u interesu građana“, kaže Stojanović. 
   
  U popodnevnim časovima, nekoliko časove kasnije,  radnici su uklonili saobraćajne oznake sa nazivima ulica u Šilovu i ostavili samo jednu na kojoj je na srpskom jeziku napisano: „ulica Kosovske devojke“.
   
  Šilovo, selo udaljeno par kilometara od Gnjilana, nastanjeno je isključivo srpskim stanovništvom i danas u njemu živi blizu dve hiljade ljudi. 
   


  Video