PRETRAGA

POČELA OBNOVA SABORNOG HRAMA SVETOG NIKOLE U GNJILANU

 • b.antic
 • 06/12/2016 23:09
 • Pregleda: 2251
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/pocela_obnova_sabornog_hrama_svetog_nikole_u_gnjilanu/12655
 • GNJILANE/ŠILOVO, 06.decembar -  Po blagoslovu njegovog preosveštvenstva Episkopa Raško-prizrenskog gospodina Teotosija, 19. Novembra 2016.godine, počela je obnova sabornog hrama Svetog oca Nikolaja u Gnjilanu.

  Hram Svetog Nikole u Gnjilanu  je posle 99 godine  pretrpeo velika oštećenja, što od   zemljotresa, što u  martovskom nasilju   2004.godine. Ovih dana počela je obnova ove svetinje.

  Sredstva za ovaj projekat u iznosu od oko sto hiljada evra, obezbedila je Evropska Unija, a  implementira se preko Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj (UNDP). Crkva Svetog Nikole u Gnjilanu  podignuta je  1861. godine na temeljima starije, omanje crkve u centru Gnjilana. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

  Iskustvo  pokazuje da je zaštita kulturne baštine neophodan element u procesu izgradnje mira posle sukoba zasnovanog na identitetu, ne samo zato što su kulturni simboli bili meta tokom sukoba. Proaktivna primena zaštite za kulturnu baštinu u svrhu premošćavanja etničkih i verskih razlika neophodan je preduslov za održivi mir u društvu čiji članovi ključni značaj pripisuju elementima svog kulturnog identiteta.

  Crkva je znatnih dimenzija i prostrane unutrašnjosti nastale kao rezultat bazilikalne osnove. Izvedena je u duhu romantizma 19. veka.Posle velikog požara 1893. godine, crkvu je obnovio Đorđe Novković Xongar iz Papradišta, koji se proslavio gradnjom hrama Sv. Spasa u Sofiji. Visoka ikonostasna pregrada nastala je kada i crkva. U neposrednoj okolini crkve nalazi se zgrada bivše škole, zvonara i česma. Danas se u njoj čuva lepa zbirka ikona, knjiga i crkvenih sasuda. Crkva Svetog Nikole u Gnjilanu danas je stecište Srba iz Kosovskog Pomoravlja. Nakon 1999. godine u Gnjilanu je ostalo desetak srpskih porodica, a Srbi iz okolnih gnjilanskih sela okupljaju se uglavnom u porti gnjilanske crkve.
   


  Video


  PULS NARODA