PRETRAGA

PETKOVIĆ SA BELGIJSKIM AMBASADOROM O DIJALOGU I POLOŽAJU SRBA NA KIM

 • r.micanovic
 • 16/09/2021 15:30
 • Pregleda: 39
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/petkovic_sa_belgijskim_ambasadorom_o_dijalogu_i_polozaju_srba_na_kim/35571
 • BEOGRAD, 16.septembar - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa  položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i tokom dijaloga Beograda i Prištine, sa posebnim osvrtom na poslednje razgovore, održane prošle nedelje u Briselu.  

  Petković je naglasio da je srpska strana i ovog puta pokazala konstruktivnost i bila otvorena za razgovore o životnim pitanjima, poput slobode kretanja, poštovanja prava na slobodu govora i mišljenja, energetike, pravosuđa, ali i o primeni do sada postignutih dogovora, pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština, što Priština, više od osam godina, odbija da sprovede u delo. O tim pitanjima, prištinska delegacija nije želela da razgovara.

  On je naveo da je naša strana pokrenula i pitanje nestalih, smatrajući njegovo rešavanje civilizacijskom obavezom obe strane. „Beograd je do sada odgovorio na sve zahteve Prištine i pretražio 22 lokacije, a sa druge strane, Priština ne odgovara na zahtev Beograda da pretraži 9 lokacija“, rekao je Petković.

  Ponovne pretnje Prištine nekakvim reciprocitetom i oduzimanjem registarskih tablica, ugroziće slobodu kretanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i to su dokazi da Priština ne želi normalizaciju odnosa u pokrajini i da kontinuiranom, antisrpskom kampanjom, nastoji da zatvori vrata dijalogu, konstatovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiji.

  „Brojni, svakodnevni incidenti i napadi na naš narod, njegovu imovinu i  na imovinu SPC, samo potvrćuju koliko je situacija na Kosovu i Metohiji teška i koliko je neophodno da Priština, ne samo formalno, već i suštinski pristupi dijalogu, kao jedinom racionalnom sredstvu za rešavanje nesuglasica, naglasio je Petković. U tom kontekstu, direktor Petar Petković je istakao značajnu ulogu KFORA u očuvanju srpskih svetinja, posebno manastira Visoki Dečani.

  Beograd je dosledno i iskreno bio i ostao opredeljena za pronalaženje načina za normalizaciju situacije u pokrajini, međutim postupci Prištine ne ostavljaju mnogo prostora za optimizam, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.
  Izvor: Saopštenje

   


  PULS NARODA