PRETRAGA

PATRIJARH IRINEJ U DRAGANCU: OSTANITE OVDE BRAĆO I SESTRE

 • m.zivkovic
 • 16/04/2019 08:20
 • Pregleda: 1581
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/patrijarh_irinej_u_dragancu:_ostanite_ovde_braco_i_sestre/23218
 • https://youtu.be/d8uQwloK4bc

  DRAGANAC, 16. april - Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej u okviru posete Kosovu  Metohiji  pred više od 300  vernika služio je juče svetu arhijeresku liturgiju u manastiru Draganac u Kosovskom Pomoravlju. 
   
  Sa svete Lazareve zemlje u jedinom živom manastiru u Pomoravlju, patrijarh srpski Irinej pozvao je Srbe da ostanu na svojim vekovnim ognjištima. Kako je istakao, veliki broj okupljnih vernika danas, dokaz je da ima Srba na Kosovu i Metohiji. 
   
  “Mene posebno raduje što vas vidim ovde u ovoliko velikom broju. Ostanite ovde braćo i sestre. Od ove zemlje nećete naći bolju. Zemlja je ova majka naša. To je zemlja naših otaca, praotaca i predaka“, rekao je patrijarh SPC Irinej.
   
  Patrijarh Irinej je zatim obišao crkvu u Bostanu koje se nalazi nedaleko od drevnog grada Novog Brda. Ispred hrama Božjeg Prvojerarha Srpske Crkve dočekalo je stotinjak vernika tog kraja kojima je Patrijarh uputio reči podrške, ohrabrenja i nade.
   
  Usledila je poseta Crkvenoj narodnoj kuhinji Eparhije raško-prizrenske Majka devet Jugovića u Prekovcu, gde je Njegovu Svetost Patrijarha, pored vladike Teodosija i upravnice Svetlane Stević, dočekao veliki broj vernih. Patrijarh je obišao Crkvenu narodnu kuhinju informišući se o uslovima pod kojima rdi, kao i o  o korisnicima njenih usluga.
   
   
  U okviru višednevne posete Kosovu i Metohiji patrijarh Irinej prethodnih dana je obišao spske svetinje u Štrpcu, Prizrenu, Orahovcu, Peći, Velikoj Hoči i Dečanima kako bi pred Vaskrs srpski narod na Кosovu i Metohiji ojačao u molitvi i nadi da ostanu i opstanu na ovim prostorima. Inače, ovo je prvi put da patrijarh SPC boravi u Kosovskom Pomoravlju.
   
   
   
  Novinari: Maja Živković, Jovan Simić 
   


  Video


  PULS NARODA