PRETRAGA

PALMER: SAD PODRŽAVAJU MALI ŠENGEN

 • rtvpuls
 • 09/11/2019 07:55
 • Pregleda: 96
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/palmer:_sad_podrzavaju_mali_sengen/25830
 • VAŠINGTON, 9.novembar - Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, Metju Palmer, izjavio je u Ženevi da je saradnja Srbije, Severne Makedonije i Albanije na uspostavljanju "malog Šengena" obećavajuća inicijativa koju SAD podržavaju i ocenio da u njoj ima mesta i za Crnu Goru, BiH i Kosovo.
   
  Na sastanku Strateškog dijaloga o Zapadnom Balkanu, u ogranizaciji Svetskog ekonomskog foruma, Palmer je ocenio da je saradnja te tri zemlje odlična i da "pokazuje odlučnost lidera iz regiona da preuzimaju odgovornost za svoju sudbinu i budućnost".
   
  "Ta arhitektura je i dalje otvorena, tu ima mesta za Crnu Goru, BiH, Kosovo, to je obećavajuća inicijativa koja ima našu podršku. Mi smo posvećeni radu i saradnji s liderima Zapadnog Balkana kako bi taj region napredovao", rekao je Palmer, koji je i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.
   
  Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, potpisali su 10. oktobra u Novom Sadu deklaraciju o namerama za uspostavljanje "malog Šengena", kako bi se osigurala implementacija četiri međunarodno prihvaćene ključne slobode kretanja - ljudi, roba, usluga i kapitala.
   
  Oni će u subotu na Ohridu nastaviti razgovor o uspostavljanju "malog Šengena".
   
  Izvor: Beta
   


  PULS NARODA