PRETRAGA

OSNAŽITE ŽENE ZA BOLJE INSTITUCIJE

 • Desk
 • 20/03/2017 17:57
 • Pregleda: 103
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/osnazite_zene_za_bolje_institucije_/13989
 • PRIŠTINA, 20. mart - Preko 100 žena različitih profesija i životnog doba, učestvuje u „Nedelji žena“, koja se na Kosovu održava peti put. Ovaj jedinistven događaj organizuje Nacionalni demokratski institut u saradnji sa USAID-om.

  Potpredsednica Nacionalnog demokratskog instituta Šari Brajan kazala je da žene nisu dovoljno zastupljene u politici, bez obzira na to što imaju podjednake kvalitete kao i muškarci. Često se, dodaje i same odriču boljeg položaja, jer misle da nisu dovoljno iskusne.

  „Postoje istraživanja koja danas pokazuju da žene u politici ističu pitanja koja se često previđaju i ciljeve kojima se drugi suprotstavljaju. Ulažu u projekte koje drugi odbacuju. One su te koje žele da prekinu zloupotrebe koje drugi ignorišu“, kazala je Brajan.

  Podrška „Nedelji žena“ stigla je i od američkog ambasadora na Kosovu Grega Delavija koji je pozdravio odluku da evropska integracija bude ovogodišnja tema.

  „Znamo da veće učešće žena u građanskom društvu, u politici, privredi jedne zemlje, vodi ka većem prosperitetu i stabilnosti. Kada su žene osnažene, one učestvuju efektivnije u svojim zajednicama. Kada imaju jači glas same institucije će mnogo više uzvratiti zajednici u celini“, kazao je Delavi.

  Jedna od učesnica „Nedelje žena“ 2014. godine, Sanja Vuković, svoje iskustvo podelila je rečima da su joj se tek tada otvorila vrata za značajnija društvena delovanja.

  „Duboko sam zahvalna NDI-u i USAID-u na svim pruženim prilikama koje su usledile nakon Nedelje žena u kojima smo zajedno menjali društvo u duhu vrednosti na kojima se Kosovo temelji i na zajedničkom zalaganju za vladavinu prava i jednake mogućnosti za sve“, kazala je Vukovićeva.

  Sudeći prema učesnicima, „Nedelja žena“ važna je za kosovsko društvo. Događaj su podržali i na njemu učestvovali predsednik Kosova Hašim Tači, bivša predsednica Atifeta Jahjaga, članovi Vlade, Parlamenta, predstavnici međunarodnih institucija i ambasadori. Izvor: RTV Kim

   


  PULS NARODA