PRETRAGA

OEBS: MISIJA NE MOŽE DA SPROVEDE PRIKUPLJANJE GLASAČKIH LISTIĆA

 • r.micanovic
 • 15/01/2022 15:10
 • Pregleda: 44
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/oebs:_misija_ne_moze_da_sprovede_prikupljanje_glasackih_listica/37259
 • PRIŠTINA, 15.januar - Dan uoči referenduma o ustavnim promenama u Republici Srbiji, a u vezi glasanja na Kosovu i Metohiji, na zvaničnoj fejsbuk stranici misije OEBS u Prištini, izdato je zvanično saopštenje, prenosi Euronjuz Srbija.

  "Misija OEBS na Kosovu pažljivo prati nedavna dešavanja u odnosu na srpski referendum. Misija OEBS bila je spremna da sprovede operaciju prikupljanja glasačkih listića u skladu sa prethodnim presedanom i uz saglasnost svih relevantnih institucija, i zaista je ponudila da to učini", navodi se u saopštenju.

  Kako su dodali, osnovni uslov za sprovođenje takve operacije je saglasnost svih strana. U nedostatku saglasnosti, dodaju, nije moguće da misija sprovede operaciju takve veličine, koja treba da podrži najviše profesionalne izborne standarde.

  "Štaviše, u vreme pandemije, planiranje i sprovođenje takve operacije zahteva dodatno vreme kako bi se osigurala bezbednost izbornog osoblja i birača. U nedostatku potrebne saglasnosti, kao što je jasno stavljeno do znanja u prethodnim izjavama, i kako je saopšteno svim stranama, nije se pokazalo da je moguće da Misija sprovede ovakvu operaciju ovom prilikom", navode u saopštenju.

  Dodaju i da je šef Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majkl Devenport  ponovio ovu poruku u pismu Kancelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju 14. januara. On je, podseća se u saopštenju, jutros  ponovio poziciju u telefonskom razgovoru sa direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem.

  Podsetimo, Devenport je sinoć rekao da prištinske institucije treba da obezbede kontinuiran i održiv napredak u primeni prava nevećinskih zajednica. Devenport je u izjavi za RTK2 rekao da je u središtu pažnje misije na čijem je čelu primena zakona, da su kosovski zakoni, kako je rekao "zadovoljavajući", a da je problem njihova primena.

  On kaže da OEBS kontinuirano prati i izveštava o odnosu prištinskih institucija prema nevećinskim zajednicama. Uprkos, kako kaže, određenom napretku, čini mu se da kosovske institucije treba da obezbede kontinuiran i održiv napredak.

  Svestan je, dodaje, velikih problema koji sprečavaju raseljene da ostvare svoja prava u procesu povratka, a kao veliku prepreku tome navodi probleme sa imovinom. Rekao je i da razni incidenti poput krađe ili provala u kuće raseljenih obeshrabruju povratnike, posebno kada počinioci ovakvih incidenata ostaju nepoznati.

  Kaže i da OEBS podržava napore EU u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, iako sama misija nije direktno uključena u ovaj proces.
  Izvor: Euronews Serbia