PRETRAGA

NATO: JAČANJE VEZA SA SRBIJOM OD KORISTI ZA OBE STRANE I REGION

 • 12/07/2018 12:57
 • Pregleda: 90
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/nato:_jacanje_veza_sa_srbijom_od_koristi_za_obe_strane_i_region_/19595
 • BRISEL, 12. jul -  Jačanje veza NATO-a i Srbije korisno je za Alijansu i Srbiju, kao i za čitav region, poručili su lideri NATO u zajedničkom saopštenju sa samita u Briselu.
  Lideri Alijanse pozdravlili su kontinuirani napredak u izgradnji partnerstva NATO i Srbije i podržali dalji politički dijalog i praktičnu saradnju u tom cilju.
  "Ponovo naglašavamo potrebu za kontinuiranim napretkom u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji bi trebalo da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa, uključujući formu pravno obavezujućeg sporazuma", navodi se u saopštenju.
  NATO, dodaje se, ohrabruje "obe strane da ubrzaju napore ka normalizaciji odnosa i pune primene dosadašnjih sporazuma".
  U saopštenju se navodi da prisustvo NATO na Kosovu, uglavnom putem Kfora, doprinosi bezbednom i sigurnom okruženju, a u bliskoj saradnji sa kosovskim vlastima i EU i da ono doprinosi široj stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  Bilo kakva promena pozicije NATO snaga, ističe se, ostaće vezana za okolnosti i neće biti vremenski uslovljena.
  "Nastavićemo da podržavamo razvoj bezbednosnih organizacija na Kosovu kroz NATO Savetodavni tim za vezu u okviru sadašnjeg mandata. Primena povećane interakcije sa Kosovom napreduje dobro u smislu dijaloga i praktične saradnje", navodi se u saopštenju.
  Lideri NATO-a, kako se dodaje, pozdravljaju aspiracije Kosova da "poboljša svoju sposobnost da osigura bezbednost svim svojim stanovnicima, kao i da doprinese bezbednosti na Zapadnom Balkanu".
  Čelnici NATO-a u deklaraciji navode i da je Zapadni Balkan region od strateškog značaja što, dodaju, pokazuje i duga istorija saradnje i operacija u regionu.
  "Ostajemo potpuno posvećeni stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana, kao i podržavanju evroatlantskih aspiracija zemalja u regionu. Nastavićemo da tesno sarađujemo sa Zapadnim Balkanom na održanju i promovisanju regionalnog i međunarodnog mira i bezbednosti", kaže se između ostalog u saopštenju.
  Izvor: Tanjug