PRETRAGA

NA DNEVNOM REDU SKUPŠTINE KOSOVA NAVODNI ZLOČINI SRBIJE NA KIM

 • r.sipetic
 • 16/05/2019 12:08
 • Pregleda: 110
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/na_dnevnom_redu_skupstine_kosova_navodni_zlocini_srbije_na_kim/23655
 • PRIŠTINA, 16. maj - Inicijativa predsenika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija za formiranje komisije koja će se baviti prikupljanjem činjenica o navodnim ratnim zločinima koje je, kako se navodi, Republika Srbija počinala na području Kosova i Metohije tokom sukoba 1998. i 1999. godine, našla se na dnevnom redu današnje plenarne sednice Skuptštine Kosova.
  Pre početka rasprave o dnevnom radu, poslanik Daut Haradinaj je zatražio da se preskoči rasprava povodom prve i druge tačke dnevnog reda, koje se odnose na pitanja poslanika i da se, s obzirom na to da sednici prisustvuju članovi porodica kidnapovanih i ubijenih kososvkih Albanaca, odmah pređe na treću tačku dnevnog reda odnosno, raspravu o nacrtu Rezolucije o navodnom ratnom zločinu koji je država Srbija, počinila nad kosovskim Albancima tokom ratnih sukoba.
  Budući da sednici prisustvuju članovi porodica kidnapovanih i nestalih kosovksih Albanaca poslanik Miljaim Zeka iz NISME predložio je da se održi minut ćutanja u slavu, kako je naglasio, velikog borca i ideologa za kosovsku nezavisnost Ušrtima Hotija. Presdednik kosovske skupštine Kadri Veselji je reagovao na ovaj Zekin predlog obrazložišvi da je Hoti nestao i da njegovo telo još uvek nije pronađeno, te da nije primereno odati minut ćutanja.
  Haradinajev predlog su podržali poslnici Samoopredeljenja, AKR i Inicijative a poslanik Daut Haradinaj pouvukao predlog. Plenarna sednica je nastavljena raspravom po tekućem dnevnom redu i postavljanjem pitanja poslanika.
  U trenutku dok se poslnicima obratila poslanica DSK Valentina Bunjaku srpski novinari su ostali bez prevoda, tako da ne mogu da prate dalji tok sednice. Novinari koji izveštavaju za srpske redakcije nadaju se da će prevod na sprskom biti uključen u trenutku kada dođe vreme da se rapsravlja o nacrtu zakona o Rezoluciji kao i ostalim tačkama koje se odose na podiznje memorijalnog centra i odrđeivanje dana genocida koje je navodno država Srbija počinila nad Kosovski Albancima.
  U ovom trenutku Skupštna raspravlja o poslaničkim pitanjima koja se odnose na probleme u obrazovanju na Kosovu.
  Očekuje se da se rasprava o nacrtu Rezolucije o naovdnom genocidu koji je Srbija počinila nad kosovskim Albancima, kao i o nacrtu Rezolucije o genocidu protiv čovečnosti i ratnim zločinima, kako se navodi, bivšeg srpskog režima na Kosovu, te formiranju Državne komisije za uspostavljanje Tribunala za genocid, nastavi oko 14 časova. Razlog je što jedan deo poslanika prisustuvuje Akademiji u Prizreniu u čast nestlaog Uštrima Hotija.
  Za današnje zasedanje Skpštine Kosova vlada veliko intereosvanja kako albanskih tako i sprkih medija, a skupština je u ovom trenutku proglasila pauzu do 14 časova.
   
  Izvor: gracanicaonline.info


  PULS NARODA