PRETRAGA

MEŠTANI ŠILOVA PRAZNUJU SEOSKU SLAVU - MARKOVDAN

 • 08/05/2014 11:42
 • Pregleda: 432
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/mestani_silova_praznuju_seosku_slavu___markovdan/4257
 • ŠILOVO, 08.maj - Srpska pravoslavna crkva i vernici slave 8. maja (25. aprila po julijanskom kalendaru) svetog jevanđelistu i apostola Marka (Markovdan).Meštani Šilova svečanom liturgijom u crkvi svetog Marka otpočeli su praznovanje seoske slave .
  Apostol i jevanđelist Marko (Jovan Marko) bio je sin bogate žene Marije, koja je bila prijatelj hrišćanima, jedan je od apostola (učenika) Isus Hrista i autor prvog jevanđelja.Prema predanju, njegov ujak, Apostol Varnava i apostol Pavle uzeli su ga u pratnju na prvom misionarskom putovanju u Antiohiju. Kasnije sa ujakom Varnavom odlazi na Kipar, a sa apostolima Petrom i Pavlom u Rim.
  Sveti Petar postavlja Marka za episkopa i šalje ga u Misir da propoveda. Tako je Sveti Marko bio prvi propovednik Jevanđelja i prvi episkop u Misiru. Propovedao je u Liviji, Amonikiji i Pentapolju. Iz Pentapolja prešao je u Aleksandriju. U Aleksandriji Sveti Marko je osnovao crkvu Božju, postavio episkopa, sveštenike i đakone.Predanje ga smatra osnivačem Crkve u Aleksandriji. Umoren od neznabožaca sahranjen je bio u Aleksandriji. 828. godine njegovo telo je ukradeno od strane mletačkih trgovaca i prevedeno u Veneciju gde danas leži njegov sarkofag u crkvi svetog Marka.
  Apostol Marko je pisac, po vremenu pisanja, prvog jevanđelja, koje nosi njegovo ime – Sveto Jevanđelje po Marku. Smatra se zaštitnikom Egipta i Venecije. RTV PULS čestita svima koji slave.
   


  PULS NARODA