PRETRAGA

MATI PRIVEDENOG: PROBUDILE SU NAS ČIZME U VRATIMA

 • 10/07/2018 17:03
 • Pregleda: 2730
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/mati_privedenog:_probudile_su_nas_cizme_u_vratima_/19579
 • ŠILOVO-GNJILANE, 10. jul – Nekoliko sati posle puštanja na slobodu jutros uhapšenih Srba iz Kosovskog Pomoravlja, stanje u Šilovu i Gornjem Kuscu se normalizuje. Porodice kojima je izvršen pretres kuća sabiraju utiske o iznenadnom upadu policije u njihova domaćinstva.
  Među njima je i Nenad Stojanović iz Šilova. Posetili smo njegovu porodicu odmah posle odlaska policije iz sela.
  Majka uhapšenog Nenada, Grozdana Stojanović, priča nam da su svi spavali kada su ih u pet ujutru probudili udarci čizmama u vrata i upad policije u sobe. Kada su uleteli kod dece, kaže Grozdana, molila sam da ih ne diraju. Deca su plakala, naglo razbuđena i uplašena. 
  „Nemoj sinko, imate i vi porodicu, nemojte decu“, molila ih je Grozdana.
  A onda je, kaže, došao, najteži trenutak.
  „Jedan maskirani policajac je gurnuo cev detetu u usta i pretio mu pištolljem. Nemojte, molila sam. Velike su to muke bile“, priča Nenadova majka. 
  Želela je da joj kažu šta se dogodilo, zašto su upali u kuću, prepali porodicu i uhapsili njenog sina. Odgovor nije dobila. Nije znala ni gde, ni zašto ga odvode.  
  „Nikada nikome ništa loše nije uradio, mrava nije zgazio“, govori.
  Pokazuje nam da je po kući sve razbacano, ispretresano. Kaže da su upali i u sobu njenog bolesnog supruga, nisu mu dozvolili da ustane.
  Brat uhapšenog Nenada Stojanovića, Bora, bio je napolju kada je policija upala u dvorište. 
  „Ušli su u pet jutros. Pitao sam ih: šta tražite ovde? To je naš problem“, odgovorili su mi.
  „Izađite“, plašite decu“, rekao sam.
  Imali su nalog za pretres. I za hapšenje. Bora nikako nije mogao da shvati zašto mu odvode brata. 
  „Porodica, komšije, prijatelji, svi smo pod velikim stresom. Deca najviše. Ne nadamo se ničem dobrom“, priča Bora. 
  Prvi komšija i blizak rođak, dr David Stojanović, pokušao je da sazna zašto je policija došla. 
  „Prepoznali su me. Znam albanski pa smo malo progovorili. Rekli su da su došli službeno i da nigde ne mogu da idem dok traje akcija“, kaže dr Stojanović.
  Priča nam da je porodica bila vidno uznemirena, deca uplakana, a u kući haos. 
  „Morao sam i kao lekar da intervenišem kod najstarije devojčice,“ objašnjava.
  Na ulici u Šilovu neuobičajen muk. Ima ljudi, razgovaraju međusobno, ali svi utučeni, tihi. Srećemo Dragutina Stojanovića. Iz Koretišta je. Hoće da priča. Kaže da je poslom došao u Šilovo. 
  „Teško je biti Srbin danas u Kosovskom Pomoravlju. Svi znamo kakva je bezbednost. Oseća se strah. Treba nastaviti život ovde. Plašim se za decu. Nema perspektive“, kaže tužno Dragutin i ulazi u svoj auto.
  Osim Nenada Stojanovića iz Šilova, u jutrošnjoj akciji Kosovske policije uhapšeni su zbog sumnje da su delovali protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, pa posle saslušanja pušteni: načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Radovan Stojković, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Gnjilanu Jovan Denić, kao i Aleksandar i Predrag Đorđević iz Berivojca u kosovsko-kameničkoj opštini.
  Novinarka: Ruška Šipetić