PRETRAGA

MADAGASKAR - 12.ZEMLJA KOJA JE POVUKLA PRIZNANJE KOSOVA

 • internet
 • 07/12/2018 11:23
 • Pregleda: 87
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/madagaskar___12zemlja_koja_je_povukla_priznanje_kosova/21438
 • BEOGRAD, 7.decembar - Republika Madagaskar obavestila je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da je povukla odluku o priznanju Kosova.
   
  "Dobili smo notu od Ministarstva spoljnih poslova Madagaskara, u kojoj nas obaveštava da je 5. decembra Republka Madagaskar donela odluku o povlačenju priznanja Kosova", rekao je prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić Tanjugu.
   
  Ukazao je da je Madagaskar dvanaesta zemlja koja je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.
   
  "Ministarstvo inostranih poslova Republike Madagaskar izražava poštovanje Ministarstvu inostranih poslova Republike Srbije i ima čast da mu saopšti da je verbalnom notom br.90/18-AE/M od 5. decembra 2018. godine Republika Madagaskar donela odluku da povuče priznanje Republike Kosovo", navodi se u verbalnoj noti upućenoj Srbiji, u koju je Tanjug imao uvid.
   
  U noti koju je isto Ministarstvo uputilo Prištini precizira se da se priznanje povlači do do postizanja pravednog, pravičnog i trajnog političkog rešenja za pitanje statusa Kosova, u okviru pregovora koji su u toku.
   
  "Ministarstvo inostranih poslova Republike Madagaskar izražava poštovanje Ministarstvu inostranih poslova Republike Kosova i s pozivom na pismo od 24. novembra 2017. u vezi sa priznajem Republike Kosovo od strane Republike Madagarskar, ima čast da mu saopšti da, pošto je podrobno razmotrilo situaciju i želeći po svaku cenu da ohrabri dijalog koji i dalje traje između Republike Srbije i organa Kosova uz primenu Rezolucije 1244 (1999) i isto tako da bi se omogućilo obema stranama da dođu do pravednog, pravičnog i trajnog političkog rešenja za pitanje statusa Kosova, Ministarstvo inostranih poslova Republike Madagaskar donelo je odluku da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države dok se ne okončaju pregovori koji se vode pod pokroviteljkstvom međunarodne zajednice", navodi se u verbalnoj noti upućenoj Prištini.
   
  Do sada su priznanje Kosova povukli i Unija Komora, Grenada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Lesoto i Solomska ostrva.
   
  Madagaskar je ostrvska zemlja bez kopnenih granica u Indijskom okeanu, blizu obale Istočne Afrike. Stekao je nezavisnost od Francuske 26. juna 1960. godine.
   
  Prostire se na 587.040 kvadratnih kilometara i ima više od 20 miliona stanovnika.
   
  Glavni grad je Antananarivo.
   
  Izvor: Tanjug, RTS