PRETRAGA

LOŠA GODINA ZA KUPUS I KROMPIR U MOGILI

 • m.zivkovic
 • 03/12/2019 16:27
 • Pregleda: 764
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/losa_godina_za_kupus_i_krompir_u_mogili_/26144
 • MOGILA, 3. novembar -  Porodica Marković iz Mogile  više od tri decenije se bavi proizvodnjom  krompira i kupusa. Ove godine su pod krompirom imali dva hektara, a oko 70 ari pod kupusom.   Kažu da ove sezone prodaja ide slabije  jer je znatno  manje kupaca. 
   
  Prozvodnja kupusa i krompira je porodična tradicija ove porodice.  Zbog nezaposlenosti posle 1999. godine proširili su proizvodnju. Međutim zbog odliva stanovništva i nedovoljno razvijenog tržišta nisu zadovoljni otkupom kupusa. 
   
  “Kao ove godine nije bilo dugo godina toliko loše. Ima više proizvođača, ljudi manje troše kupus. Nije kao ranije kada se kupus više trošilo. Oseća se da je i manje ljudi, kaže za RTV Puls povrtar Nenad Marković.
   
  Sorte koje dominiraju na gazdisntvu Markovića su bravo, potomak i pruktor. Izuzetno kvalitetan kupus zbog dobrog zemljišta i čiste vode koju koriste za zalivanje.  Trenutna cena kupusa je između 15 i 20 centi po kilogramu, a na veliko od 10 do 12 centi.
   
  Sa krompirom je situacija malo bolja.  Ovaj vredni domaćin ima oko trideset tona ovog povrća koje skladišti u kući i pod zemljom. Prodaje ga po ceni od  20 do 25 centi.    
  “I sa krompirom nije baš najbolje stanje. U odnosu na prošlu godinu je dosta lošije stanje, ali nadamo se jer može duži period da odstoji, pa se cena promeni. Nije sezonski kao kupus koji ako ne prodaš za mesec dana, onda propadne”, kaže Marković.
   
  Markovići poseućuju pijace u Gračanici i Štrpcu, ali prodaju i po selima. Kaži da bi bilo bolje kada bi imali pomoć države Srbije kao pre desetak godina  kada su vršili otkup. Bez zagarantovanog otkupa više puta su bili prinuđeni da krompir i kupus bacaju u đubre.
   
  “Pre desetak godina je bilo otkupa i bilo je bolje. Moglo je da se proda kada je išlo preko Koordinacione uprave. Već desetak godina kako su to prekinuli i ništa. Mi smo ranije imali ugovor i sa nekim zemljoradničkim zadrugama iz Gračanice, preko Srbije, pravili smo ugovor o kupovini krompira  i  tada nisu hteli da nam uzmu krompir. I dan danas smo na sudu zbog toga. Bacili smo krompir jer nije imao ko da ga kupi”, kaže Marković uz napomenu da su te zdruge bile u ugovornoj obavezi da ga otkupe.
   
  Mogila je poznata po proizviodnji kupusa, paprike i krompira. Međutim,  ovi vredni poljoprivrednici koji se muče da prežive od svog rada, zaboravljeni su od svih i od kosovskih i od srpskih institucija.
   
  Novinarka: Maja Živković
   


  Video


  PULS NARODA