PRETRAGA

LJAJIĆ: DIJALOG SA PRIŠTINOM MRTAV ZBOG UVOĐENJA TEKSI

 • b.antic
 • 09/11/2019 09:36
 • Pregleda: 94
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/ljajic:_dijalog_sa_pristinom_mrtav_zbog_uvodjenja_teksi/25833
 • BEOGRAD, 09.novembar - Ministar trgovine Rasim Ljajić ocenio je danas da je zbog poteza Prištine da uvede takse od 100 odsto na srpsku robu, dijalog "mrtav".

  Ljajić je istakao da će u četiri kosovske opštine oko 150 radnji biti zatvoreno, kao i nekoliko apoteka i ugostiteljskih objekta, što je, kako je naglasio, jedna vrsta protesta.

  "To je nastavak protesta nakon uvođenja taksi kako bi se dokazala besmislenost tog poteza da u 21. veku imate situaciju da podižete barijere u trgovini između gradova i duž različitih prostora", rekao je Ljajić za TV Pink, ukazujući da se to dogodilo "u vreme kada se svi zalažemo za stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora, za ukidanje carina i vancarinskih barijera".

  Ocenio je da je to korak "koji nas vraća unazad, koji sprečava trgovinu i koji ne šteti samo ekonomskoj privredi Srbije, već i privredi Kosova".

  Kako navodi ministar, uvođenje taksi od 100 odsto je besmislen potez koji nije uveden iz ekonomskih, već iz političkih razloga i na koji je na kraju doveo do prestanka političkog dijaloga, koji je uz sve poteškoće davao neke rezultate, a sada je "mrtav".

  "U Prištini su videli da nema tog autoriteta koji ima snage da povuče potez i natera ih da ukinu takse, SAD imaju druge prioritete, jer ne stoji zapadni Balkan tako visoko na lestvici prioriteta velikih sila i zato je Priština i shvatila da može da se ovako ponaša. Haradinaju će sve ovo povećati rejting na Kosovu, a ovo je takođe i trka za neke političke poene", rekao je Ljajić.

  Izvor: Tanjug


  PULS NARODA