PRETRAGA

LIDERI KOSOVA ČESTITALI MAKEDONIJI NOVO IME

 • m.zivkovic
 • 12/01/2019 11:06
 • Pregleda: 76
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/lideri_kosova_cestitali_makedoniji_novo_ime/21907
 • PRIŠTINA, 12. januar - Predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik Skupštine Kadri Veselji i premijer Ramuš Haradinaj ocenili su da je Skupština Makedonije pokazala hrabrost i viziju, time što je izglasala ustavne promene, predviđene dogovorom iz Prespe, koje označavaju poslednji korak promene imena te zemlje.
   
  "Republika Makedonija ili Severna Makedonija, kako će se sada nazvati, napravila je veliki korak napred, otvarajući perspektivu političkoj stabilnosti, nastavku reformi i integraciji zemlje u severo-atlanske institucije, obezbeđujući bolji život građanima, posebno mlađim generacijama. Njihova odluka nije bila nimalo laka, ni populistička, ali je bila pravedna odluka, koja prevazilazi partijske interese za državu i njene građane. 2019. godina treba da bude godina velikih odluka i za Kosovo, godina kada će se okončati vekovni konflikt između Kosova i Srbije, postizanjem sveobuhvatnog sporazuma”, napisao je Tači na fejsbuku.
   
  Predsednik Skupštine Kadri Veselji je ocenio da ova odluka će ubrzati proces učlanjenja u NATO svih zemalja regiona i zahvalio se albanskim poslanicima koji su dali značajan doprinos u donošenju ove odluke.
   
  "Najbolje čestitke za istorijsko glasanje mojim kolegama u Skoplju. Ova odluka daje zeleno svetlo integracijama ove prijateljske države i ubrzava, ne samo njeno učlanjenje u NATO, nego i svih zemalja regiona. Ovim glasom se osigurava mir u celom regionu. Velika zasluga i zahvalnost pripada albanskim poslanicima koji su unapredili ovaj proces”, napisao je Veselji.
   
  Kao veliki korak za Makedoniju ovu odluku je ocenio i premijer Ramuš Haradinaj, koji je čestitao premijeru Zorano Zaevu "na prozapadnoj viziji" i Albancima u Makedoniji, koji "su imali ključnu ulogu u ovim promenama".
   
  "Pozdravljam glasanje ustavnih promena u Skupštini Makedonije, čime dolazi do promene imena u Republika Severna Makedonija. To je veliki korak napred na evro-atlanskom putu naše susedne zemlje. Ovaj značajan događaj za Zapadni Balkan je nada da naš region ide ka trajnom miru. Čestitam premijeru Zoranu Zaevu na prozapadnoj viziji koju je pokazao i Albancima u Makedoniji za ključnu ulogu u ovim promenama", napisao je Haradinaj.
   
  Izvor: RTK2