PRETRAGA

LAVROV: UGLED EU JE DOVEDEN U PITANJE ZBOG KOSOVA

 • 07/12/2018 10:51
 • Pregleda: 43
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/lavrov:_ugled_eu_je_doveden_u_pitanje_zbog_kosova_/21445
 • MILANO, 12. jul - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je "ugled Evropske unije, njena sposobnost da natera kosovske Albance da ispune sopstvene obaveze, dovedena u pitanje", prenosi "Sputnjik" i navodi da je Lavrov to kazao u intervjuu grčkom listu "Efimerida ton Sintakton".
  "Kosovo i dalje ostaje epicentar nestabilnosti (na Balkanu). Priština ne samo da otvoreno sabotira primenu dogovora sa Beogradom postignutih uz posredstvo EU, već i preduzima nove provokacione mere", rekao je Lavrov  u intervjuu grčkom listu Efimerida ton Sintakton, a prenosi Sputnjik.
  Ruski ministar je ukazao i da se više od pet godina ništa ne dešava kada je reč o stvaranju Zajednice srpskih opština (ZSO), a umesto toga Priština uvodi takse na proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine,  i namerava da formira vojsku koja će biti usmerena upravo protiv tih Srba koji žive na severu Kosova.
  "Te mere (takse) usmerene su upravo na stvaranje nemogućih uslova za preživljavanje kosovskih Srba", ocenio je Lavrov.
  Dodao je i da srpsko rukovodstvo sprovodi izuzetno odgovornu politiku, jer je obećalo da neće uvoditi recipročne mere.
  Lavrov je govorio i o jačanju prisustva NATO-a i Evropske unije na Balkanu. Prema njegovom mišljenju to vodi ka dubljoj destabilizaciji Evrope, ističući da je Moskva zabrinuta zbog tih težnji. 
  "Situacija na Balkanu stvara zabrinutost. Vidimo da NATO i Evropska unija jačaju napore da povećaju svoje prisustvo u tom regionu. Oni zemalje u regionu stavljaju pred lažan izbor: da li žele da budu uz Moskvu ili uz Vašington i Brisel", rekao je Lavrov 
  Kako je rekao, takve aktivnosti "produbljuju destabilizaciju evropske bezbednosne strukture, vode ka povećavanju tenzija i novim linijama podela".
  Izvor: Tanjug