PRETRAGA

LAJČAK UPOZORAVA PRIŠTINU ZBOG ZABRANE POSETA ZVANIČNIKA IZ BEOGRADA

 • b.antic
 • 26/11/2020 12:50
 • Pregleda: 33
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/lajcak_upozorava_pristinu_zbog_zabrane_poseta_zvanicnika_iz_beograda_/31728
 • BEOGRAD, 26.novvembar - Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je prištinskim predstavnicima da su posete zvaničnika iz Beograda regulisane sporazumom o slobodi kretanja, ističući da svaka zabrana znači kršenje dogovorenog i da u krajnjem slučaju može da izazove eskalaciju tenzija na tarenu.

  Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti izjavio je da je primio pismo specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, te da će Priština poštovati sporazume.

  "Poštujemo dogovore, naravno, zalažemo se za slobodno kretanje, radimo u procesu dijaloga da zaključimo sva otvorena pitanja, ali ponekad su prilično osetljiva. Primio sam pismo od Lajčaka, odgovoriću, svaki zahtev za posetu će se tretirati u kontekstu osetljivosti", rekao je Hoti novinarima, prenosi Gazeta ekspres.

  "Posebna pravila se primenjuju na osobe na javnoj funkciji svake strane, kako je navedeno u ugovorima o zvaničnoj poseti. Sporazumi o zvaničnoj poseti i njihovi amandmani koji su sastavni deo ovog sporazuma obezbeđuju redovno postupanje, tretiranje i obavljanje zvaničnih poseta", naveo je Lajčak u pismu premijeru privremenih kosovskih institucija Avdulahu Hotiju.

  "Ova pravila, zajedno sa Sporazumom o slobodi kretanja, pokazala su se veoma korisnim i predstavljaju dostignuće u radu između Prištine i Beograda, koje mora da se sačuva", navodi se u Lajčakovom pismu.

  Njegova reakcija je usledila pošto je ministarka spoljnih poslova u privremenoj kosovskoj vladi Meljiza Haradinaj Stubla saopštila da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i nekolicini predstavnika Vlade Srbije odbijen zahtev da posete Kosovo i Metohiju.

  U pismu Lajčak je podsetio Hotija da oba sporazuma (sloboda kretanja i posete) u celini predstavljaju obaveze iz dijaloga koje moraju da poštuju i Beograd i Priština.

  "Nepridržavanje ovih sporazuma šalje vrlo negativan signal za kredibilitet Kosova kao strane u procesu dijaloga. Štaviše, takva kršenja podrivaju napore za normalizaciju odnosa između strana i izaziva eskalacijiu tenzija na terenu, što posebno utiče na tekuće diskusije o sledećem sveobuhvatnom sporazumu", ukazuje se, između ostalog, u pismu koje su objavili prištinski mediji.

  Lajčak ističe da je podrška Hotija kao premijera od suštinske važnosti da bi se osiguralo da kosovske institucije nastave da poštuju svoje obaveze u okviru dijaloga.

  Navodi da EU očekuje od Prištine normalizaciju odnosa sa Beogradom.

  "To uključuje poštovanje i sprovođenje svih dogovora postignutih u dijalogu do sada", zaključio je Lajčak.

  Izvor: RTS

   


  PULS NARODA