PRETRAGA

KNJIGE ZA ĐAKE POLITIČKI PROBLEM

 • 29/03/2017 16:08
 • Pregleda: 376
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/knjige_za_djake_politicki_problem/14087
 • PRIŠTINA, 29.mart - Za preko sedamnaest hiljada đaka na Kosovu koji nastavu pohađaju prema planu i programu republike Srbije udžbenici redovno kasne, zbog zadržavanja carine Kosova. Isti je slučaj i sa udžbenicima koji sa Kosova treba da budu dostavljeni albanskim đacima u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

  U Prištini je danas na inicijativu Aktiva pokrenuta tema koja je do sada bila malo prisutna u javnosti, a tiče se dostavljanja udžbenika srpskim đacima na Kosovu i albanskim u preševskoj dolini.

  Zvanični dogovor Beograda i Prištine o snabdevanju srpskih i albanskih škola udžbenicima, postignut 2015. godine nije poštovan. Srpske vlasti nisu dozvolile dostavu udžbenika sa Kosova preševskoj dolini, a kosovski ministar obrazovanja Kuštrim Škodra najavio je tada meru reciprociteta.

  Još jednu priliku za dogovor, srpska i kosovska strana imale su na konferencijama koje su održavanje u Skoplju i Skadru. Tada je prema rečima zamenika ministra obrazovanja na Kosovu Usmena Baldžija dogovoreno da udžbenici mogu slobodno da se dostave đacima u Srbiji i na Kosovu. Međutim, Srbija nije dozvolila prelazak udžbenika, pravdajući se da su sadržaji politizovani i tendenciozni.

  „Na osnovu reciprociteta i briselskih sporazuma i na osnovu odluke Ministarstva obrazovanja doneli smo odluku da poštujemo reciprocitet i ništa više. I ne mislimo da je to dobro“, kaže Baldžija.

  Prema važećem kosovskom zakonu o obrazovanju u opštinama, škole u kojima se predaje na srpskom jeziku mogu da koriste udžbenike koje je izdalo ministarstvo u Srbiji, ali uz obaveštenje kosovskom ministarstvu.

  „U zakonu republike Kosova postoji takva formulacija kojoj se predviđa ovo pravo, međutim uz prethodno obaveštenje ministarstvu obrazovanja. Čak i kada 2012. godine Ministarstvo nije dalo saglasnost ipak se nastavilo sa dostavom udžbenika, ćutke“, kaže zaštitnik građana Kosova Hiljmi Jašari.

  Iako je krajem prošle godine postignut dogovor da se đacima u preševskoj dolini udžbenici dostavljaju iz Albanije, predsednik Nacionalnog saveta albanske manjine u Srbiji Jonuz Musliju kaže da Srbija ne poštuje svoj zakon jer mora da obezbedi svima pravo da se obrazuju na maternjem jeziku.

  „Ako je istorija problem, šta je sa drugim udžbenicima. Šta Srbiji smeta nauka? Glavni cilj svega ovog je iseljavanje Albanaca i da se preševska dolina isprazni“, navodi Musliju.

  Debati je trebalo da prisustvuje i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović. Organizatori kažu da je zbog drugih obaveza Stojanović bio sprečen da dođe. Ipak, pojedini panelisti su naglasili važnost toga da se srpski predstavnici aktivnije uključe u rešavanje ovog, kako navode tehničkog, a ne političkog problema

  „Kažem da je meni žao što gospodin Stojanović nije ovde. Nije mi žao što nema prisutnih iz Beograda nego neko od predstavnika Srba jer su oni glavni nosioci aktivnosti odbrane interesa Srba“, kaže Nojkić.

  Zaključak platforme za okupljanje Empirike, koju organizuje NVO Aktiv iz Severne Mitrovice je da nakon što je pronađeno rešenje za albanske škole u Srbiji, mera reciprociteta više ne stoji. Navode i da ljudska prava ne treba da budu uslovljavana i predmet politizacije.Izvor: RTV kim.


  PULS NARODA