PRETRAGA

KIM: POSLE SASTANKA SA FILEOM - MUK

 • 08/05/2014 09:25
 • Pregleda: 354
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/kim:_posle_sastanka_sa_fileom___muk/4252
 • KOSOVSKA MITROVICA, 08.jun  - Posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u Kosovskoj Mitrovici, na severu Kosova - muk! Potpuno neuobičajena situacija da gradonačelnici četiri opštine ne žele da daju izjave (na telefone ih je i juče bilo nemoguće dobiti), nakon što su ugostili politički najvišeg evropskog zvaničnika koji je došao u taj grad, prethodno posetivši Beograd i Prištinu.O čemu se govorilo na sastanku, zna se samo iz Fileove izjave. A on je saopštio kako je zaključeno da je neophodno stvoriti uslove za formiranje Zajednice srpskih opština i da u tome gradonačelnici sa severa KiM mogu da očekuju pomoć Evropske unije.- Srpske opštine imaju važnu ulogu u sprovo­đenju i primeni Briselskog sporazuma i dodatno ćemo se potruditi da im pomognemo da odrade svoj posao - kazao je File. Na sastanku u Kosovskoj Mitrovici se govorilo i o ekonomskom osnaživanju lokalnih zajednica, a File je istakao da je bilo reči i o paketu od 38,5 miliona evra koji služi za podršku projektima na severu Kosova.Zanimljivo je da gradonačelnici nakon sastanka nisu želeli da se obrate medijima, što je podstaklo glasine da je možda bilo i nekakvih ultimatuma od strane visokog predstavnika EU. Svakako, novinarima je uskraćen odgovor na pitanje - da li sada predstavnici Brisela i u sferi ekonomije preuzimaju ulogu Beograda koji je imao na severu KiM?
  Predsednica SO Kosovska Mitrovica Ksenija Božović kaže da je iz medija čula o čemu se govorilo na sastanku.- Čuli smo da je bilo reči o statutu opštine, a ako je to bila tema, onda je primedba za one koji su zakazivali sastanak da je njemu trebalo da prisustvuju predsednici skupština jer smo mi formirali komisije i učestvovali u njihovom radu. Nismo informisani ni o dogovorima sa sastanka, a iznenadila sam se da se posle sastanka sa Fileom niko od gradonačelnika nije obratio medijima. Niko ništa ne zna - kaže Božovićeva.Odbornici Skupštine opštine severna Mitrovica usvojili su izmene statuta opštine Severna Mitrovica. Sa sednice je upućen zahtev Centralnoj izbornoj komisiji Kosova da postupi po zakonu i dodeli mandate odbornicima sa liste Građanska inicijativa SDP - Oliver Ivanović i Građanska inicijativa Srpska, koji 36 dana čekaju da im se verifikuju mandati.Izvesno je da će se gradonačelnici ubrzo oglasiti, jer se srpska zajednica sprema za parlamentarne izbore na Kosovu.
  Sa 90 glasova za, četiri protiv i tri uzdržana, raspušten je kosovski parlament. Na sastanku pre glasanja, Hašim Tači je političkim predstavnicima Srba kazao da je planirani datum izbora 8. jun.- Na tom sastanku su razgovarali o dve opcije raspisivanja izbora, i ovo je bio najbezbolniji način. Samostalna liberalna stranka je spremna za izbore, i danas ćemo o tome govoriti, kao i o zajedničkoj listi. Ukoliko se složimo i nađemo zajednički jezik, smatram da je najpametnije da budemo na zajedničkoj listi, jer smo tako najjači. Sada nemamo rezervisana mesta i moramo da se borimo i za cenzus - kaže za "Vesti" Saša Milosavljević, šef poslaničkog kluba SLS.Pre nekoliko dana u Beogradu je održan prvi neformalni sastanak političkih predstavnika Srba sa Kosova, sa temom jedne liste, na kojoj bi se našli predstavnici SLS i GI "Srpska" koju podržava Beograd.- Spremni smo za izbore i za razgovore sa svima koji su spremni da stave opšte interese iznad partijskih i ličnih - kaže predsednik Građanske inicijative "Srpska" Vladeta Kostić.Sastanku sa Filom prisustvovali su gradonačelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana, kao i specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar i član Upravljačkog tima za formiranje Zajednice srpskih opština Ljubomir Marić.
  Srpski poslanici u kosovskom parlamentu prvi put za poslednje četiri godine su bili jedinstveni u stavu, i pokazali kakvi su efekti jedinstva u odluci. Naime, niko od 13 predstavnika Srba nije želeo da podrži ustavne amandmane koje je tražila stranka Hašima Tačija, odnosno sprečili formiranje vojske Kosova.Izvor: Vesti online.
   


  PULS NARODA