PRETRAGA

JOŠ ČVRŠĆE GARANCIJE ZA IVANOVIĆA

 • 17/08/2014 16:56
 • Pregleda: 355
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/jos_cvrsce_garancije_za_ivanovica/4652
 • KOSOVSKA MITROVICA, 17.avgust - Građanska inicijativa SDP apelovala je na Vladu Srbije da pruži još čvršće garancije za puštanje iz pritvora njenog lidera Olivera Ivanovića.U njegovom odsustvu SDP predvodi zamenica predsednika Ksenija Božović, a Ivanoviću produženi pritvor traje sedam meseci i ističe 27. avgusta."Nove, čvršće garancije Vlade Srbije puno bi značile u situaciji kada je optužnica podignuta, a na pragu je datum kada mu ističe pritvor", objasnila je Božovićeva.Ona je dodala da je javni tužilac ponovo zatražio da se Ivanoviću produži pritvor, do okončanja sudskog postupka i da bi "stoga, u narednih nekoliko dana, vlasti iz Beograda morala da stigne jasna poruka, takva na koju ni Euleks ni sud u Kosovskoj Mitrovici ne bi mogli da se ogluše".Pre nekoliko dana je protiv Ivanovića kosovski javni tužilac podigao optužnicu, kojom ga tereti za ratni zločin počinjen aprila 1999. u Kosovskoj Mitrovici, kao i za događaje u istom gradu iz februara 2000. kada je nakon građanskih nemira stradalo 10 Albanaca.
  Prema rečima sagovornice zamenice predsednika SDP, sada kada je optužnica podignuta, argumentacija tužioca o eventualnom uticaju Ivanovića na svedoke postaje potpuno bespredmetna, pa su čvrste garancije Vlade Srbije presudne."Njima se dodatno obesmišljava 'ispoljena bojazan' da lider SDP, u slučaju eventualnog puštanja na slobodu, više neće biti dostupan kosovskom pravosuđu", objašnjava Božovićeva i dodaje da je sama ideja o bekstvu besmislena, jer je njemu cilj da u sudskom postupku dokaže nevinost i tako skine ljagu koja je bačena na njegovo ime."Sve ovo što se radi Oliveru Ivanoviću, što mu se ugrožavaju osnovna ljudska prava, što su, kada je onu pitanju, na delu dvostruki standardi Euleksa i Tužilaštva, sve je to posledica činjenice da ne žele da priznaju da je uhapšen iz čisto političkih razloga. Uostalom, da nije bilo našeg i medijskog svakodnevnog pritiska, veliko je pitanje da li bi i optužnica uopšte bila podignuta ili bi Oliver nastavio da sedi u zatvoru na pravdi boga", navodi Božovićeva.
  Prvo ročište pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici, na kome bi Ivanović trebalo da se izjasni o krivici, zakazano je za utorak, 26. avgust.Izvor: Tanjug.
   


  PULS NARODA