PRETRAGA

"HUMANITARCI DONELI EKSTREMIZAM"

 • 17/08/2014 18:25
 • Pregleda: 280
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/humanitarci_doneli_ekstremizam/4653
 • PRIŠTINA, 17.avgust - Prištinski list “Zeri” preneo je mišljenja stručnjaka za spoljnu politiku koji smatraju da su humanitarne organizacije donele ekstremizam na Kosovo.Stručnjaci za spoljnu politiku, bezbednost i verska pitanja smatraju da su posle sukoba 1999. godine na KiM humanitarne organizacije pod plaštom humanosti uvozile ekstremizam, koristeći tešku ekomosku situaciju.“Bezbednosnim institucijama Kosova biće veoma teško da se suoče sa problemima kao što su ekstremizam i terorizam. Institucije nisu građene na kriterimumima profesionalnosti, nego nepotizma”, navodi list “Zeri”.
  Predsednik kosovskog ustavnog suda Enver Hasani ocenio je da je administracija UN ostavila otvorena vrata za sve vrste negativnih procesa, počev od korupcije, prostitucije pa do tolerancije radikalnih pokreta (verskih i ideoloskih) i dodaje da je "arapsko prolece" imalo uticaja i na Kosovu.
  Teolog Zuhdi Hajzeri smatra da su ovakve ideje su došle preko humanitranih organizacija "koje su delile razne knjige i časopise a potom su počele i prevode tih knjiga sa arapskog na albanski".
  Prema analitičaru Fadilju Kajtaziju ovaj fenomen nije bio uvek prisutan u kosovskom društvu nego poslednjih 15 godina. On smatra da to ide na ruku Beogradu dok će Prištini to stvoriti mnogo "ozbiljnih problema u budućnsoti".“Organi bezbednosti na Kosovu nemaju kapacitete da se suoče sa tim fenomenima”, rekao je Kajtazi, napominjući da su se po njemu "organi bezbednosti gradili na partijskoj i familjarnoj bazi."Izvor: B92.
   


  PULS NARODA