PRETRAGA

HODŽAJ: MOGUĆE DALJE POVLAČENJE PRIZNANJA KOSOVA

 • b.antic
 • 10/09/2019 09:11
 • Pregleda: 54
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/hodzaj:_moguce_dalje_povlacenje_priznanja_kosova/25078
 • PRIŠTINA, 10.septembar - Potpredsednik kosovske vlade u ostavci Enver Hodžaj izjavio je da je priznanje Kosova povuklo 13 država i upozorio da bi još 10 država moglo da povuče priznanje, prenosi dnevnik Zeri.

  Zeri navodi da se Ministarstvo spoljnih poslova usprotivilo tome, dok bivše kosovske diplomate krive isto ovo ministarstvo za povlačenje i ne donošenje novih priznanja za Kosovo.

  Prošlo je godinu i po dana od kada Kosovo nije dobilo novo priznanje nijedne države na svetu. Priznalo ih je 116 država, ali neke od njih, tačnije 13 država, izjavile su da su ponovo pregledale odluku o priznanju i shodno tome je povukle.

  Hodžaj je u medijima potvrdio povlačenje priznanja Kosova od strane ovih država i upozorio na mogućnost povlačenja daljih priznavanja nezavisnosti Kosova u narednim danima. Rekao je da postoje izveštaji da će oko 10 država povući priznanje Kosova.

  U  Ministarstvo spoljnih poslova rekli su za Zeri da Kosovo nije dobilo nikakvu najavu od bilo koje države o povlačenju priznanja, dodajući da je Ministarstvo spoljnih poslova Češke takođe negiralo izjave svog predsednika Miloša Zemana o mogućnosti povlačenja priznanja.

  Podsećaju da je prema Međunarodnom javnom pravu priznavanje jednostrani, međunarodni neopozivi pravni akt, što znači da se ne može povući.

  Izvor: Kosovo Online
   


  PULS NARODA