PRETRAGA

GRAČANICA: URUČEN RENDGEN APARAT ZA KBC PRIŠTINA

 • b.antic
 • 25/11/2020 14:59
 • Pregleda: 50
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/gracanica:_urucen_rendgen_aparat_za_kbc_pristina/31718
 • GRAČANICA, 25.novembar - Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Svetlana Miladinov uručila je Kliničko-bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici rendgen aparat. Direktor ove ustanove dr Bratislav Lazić istakao je da će RTG aparat imati višestruki značaj, ne samo za vreme epidemije koronavirusa, već i u daljem radu. On je daodao da je epidemiološka situacija nepovoljna.

  Rendgen aparat je obezbedio Republički fond za zdravstveno osiguranje u saradnji sa Kancelarijom za KiM.

  Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Svetlana Miladinov istakla je da je donacija rendgen aparata još jedan primer da "Vlada Republike Srbije vodi računa o zdravstvenom sistemu na Kosovu i Metohiji".

  "Ova donacija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje je, pre svega, jedan vid pažnje i zahvalnosti. U ovim teškim trenucima Republički fond brine o našim građanima na KiM i ima obzira prema tome da KBC Priština sa sedištem u Gračanici ima najbolje uslove i najbolju opremu za rad. Vlada Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju u svakom trenutku vode računa o svom narodu", rekla je Miladinov.

  "Donacija u vidu pokretnog RTG aparata je izuzetno značajna za našu ustanovu, posebno u situaciji kao što je ova, sa akteulenom epidemijom kovida-19", naveo je direktor Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici dr Bratislav Lazić.

  "Ovaj rendgen aparat je za nas višestruko značajan, ne samo za vreme aktuelne epidemije kovida-19, već će to biti i kada ona bude prošla, a mi ćemo se izboriti, siguran sam u to. Imaće značaja i u našem standardnom radu jer mi, pored kovid pacijenata, ovde lečimo i pacijente koji nisu oboleli od kovida, već od drugih bolesti. Naročito će biti koristan i upotrebljivan u operacionoj sali", naveo je Lazić i dodao:

  "Ovo je samo jedan od poteza kojim Republika Srbija u kontinuitetu pokazuje da vodi računa o nama i pokazuje da nas oni tretiraju na vrhunski način i da izuzetno vode računa i brigu o tome da naše stanovništvo ima sve što je nephodno za lečenje, pogotovo u ovakvoj situaciji kao što je epidemija kovida-19", rekao je Lazić.

  On je napomenuo da je KBC Priština sa sedištem u Gračanici dobro snabdeven lekovima i materijalom, te da ova ustanova funkciioniše vrlo stabilno.

  Epidemiološka situacija nepovoljna

  Aktuelna epidemiološka situacija je vrlo nepovoljna, ne samo u Gračanici, već u čitavom regionu centralnog Kosova, rekao je direktor KBC-a.

  "Mogu da vam kažem da su brojke svakim danom sve veće. Konkretno, u poslednjem talasu imamo 189 ukupno zaraženih i testovima potvrđenih bolesnika sa kovidom-19. Naša novootvorena klinika za infektivne bolesti, u stvari, kovid odeljenje gde se zbrinjavaju najteži pacijenti, je praktično prepunjena. Mi smo proširili kapacitete na stacionarni deo Doma zdravlja Donja Gušterica gde su hospitalizovani lakši pacijenti koji moraju biti pod medicinskim nadzorom", naveo je dr Lažić.

  Najteži bolesnici, oni koji imaju potrebu za respiratorima upućuju se u KBC u Nišu, "i to je strategija koja daje rezultate", zaključio je on.

  Na teritoriji opštine Gračanica trenutno je hospitalizovano 48 pacijenata.

  Izvor:kIM RADIO.


  PULS NARODA